ZLATKO LAGUMDŽIJA/ U SUSRET KONFERENCIJI O ZAPADNOM BALKANU

Pred nama je novi početak i svi u regionu moramo biti ujedinjeni


27.08.14, 16:06h

Sutra se u Berlinu održava prva Konferencija o Zapadnom Balkanu, kojoj će prisustvovati premijeri, ministri ekonomija i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici Evropske unije. Domaćini Konferencije su njemačka kancelarka Angela Merkel, ministri ekonomije Sigmar Gabriel i   vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier.

 

Ovo je do sada najvažniji događaj u okviru regionalne saradnje koja se sada treba usmjeriti na konkretne, prije svega, ekonomske regionalne projekte.

 

Novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini definiran u aprilu ove godine na skupu ministara vanjskih poslova EU, a potom i majski sastanak u Solunu proširen sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana je najavio da će u ovaj region u narednih šest godina biti uloženo milijardu eura vlastitih sredstava EU te deset milijardi eura osiguranih od međunarodnih finansijskih institucija za regionalne projekte.

 

Saradnja u regionu Zapadnog Balkana u posljednjih nekoliko godina konstantno napreduje. Od „balkanskog bureta baruta“ region Zapadnog Balkana postao je „predvorje Evropske unije“. Niti jedan iole ozbiljniji političar u regionu više ne bazira svoju retoriku na crtanju novih karata ili teritorijalnim pretenzijama prema drugim zemljama. Ozbiljni, odgovorni političari u političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj vrsti saradnje vide najbolji put da iz „predvorja“ zvanog Zapadni Balkan uđe u veliku kuću sa „adresom“ EU.

 

Zajednički regionalni projekti zemalja Zapadnog Balkana su najbrži i najsigurniji put ka integraciji zemalja pojedinačno, regiona u cjelini i svih zajedno u Evropsku uniju.

 

Bosna i Hercegovina je životno zainteresirana za regionalne projekte na Jadransko-jonskom koridoru, od autoputa do TAP-IAP plinovoda koji od Azarbejdžana preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine vodi prema Hrvatskoj i Italiji.

 

Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sarajevo – Beograd, preko Doboja , Tuzle i Zvornika je jedan od projekata koji ćemo zajedno sa Srbijom predstaviti već na Konferenciji u Berlinu. Ovo će, ne samo  omogućiti bržu komunikaciju između glavnih gradova naše dvije države, nego će dati dodatni poticaj ubrzanom ekonomskom razvoju cijele Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine i šireg regiona.

 

Na ruti ove pruge leže gradovi poput Zenice, Doboja, Tuzle, Zvornika u kojima već sada postoje značajni energetski, poljoprivredni, hemijski, metalski kapaciteti. Sa izgradnjom TE Stanari, Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, planiranom izgradnjom TE Banovići – ovaj dio BiH postat će „najjači“ energetski region Zapadnog Balkana.

 

Ovo je istovremeno i faktor povezivanja u ekonomski profitabilne i radno intenzivne klastere kao što je npr. povezivanje Luke Ploče, mostarskog kombinata„Aluminijum“ i zvorničke „Glinice“.

 

Područje kojim prolazi trasa pruge Sarajevo – Beograd je prepoznatljivo i po svojim poljoprivrednim kapacitetima, kao i područje koje je i u bivšoj državi bilo prepoznatljivo kao centar hemijske industrije. 

 

No, neće ova pruga osigurati ekonomsko jačanje samo Sjeveroistočnog dijela zemlje, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Ne treba zaboraviti da će ova pruga, koja će se oslanjati na postojeću prugu Sarajevo-Mostar-Ploče i Doboj –  Banja Luka, osigurati brži protok ljudi i roba od Jadranskog do Crnog mora.   

 

I nije to jedini projekat koji planiramo raditi sa našim susjedima, sa Hrvatskom i Srbijom zajedno razvijamo projekat uređenja sliva rijeke Save, kako bismo prevenirali stravične posljedice poplava sa kojima smo se suočili u maju ove godine. Sa Crnom Gorom razvijamo projekat modernizacije pruge Čapljina – Nikšić, sa Srbijom izgradnju mosta kod Bratunca itd.itd.itd.

 

Da bismo brzo svi zajedno osjetili rezultate dobre regionalne saradnje podržane od strane EU i međunarodne zajednice u cjelini moramo biti ujedinjeni  - i mi u Bosni i Hercegovini i ujedinjeni svi mi u regionu.

 

O svemu ovome će biti više riječi u vremenu pred nama. Od septembarskog sastanka, na kojemu sam domaćin, sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana i čelnika Evropske komisije na marginama Generalne skupštine UN u New Yorku, preko oktobarskog samita u Beogradu gdje će nam se pridružiti ministri ekonomije....

 

Pred nama je svojevrstan novi početak.

 

 

DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook