Podaci se mogu dobiti samo na poseban zahtjev

Političari sakrili imovinu: Sklonjeni imovinski kartoni sa stranice CIK-a

Front27.08.14, 14:28h

Političari sakrili imovinu: Sklonjeni imovinski kartoni sa stranice CIK-a
Uz zvaničan zahtjev odobrava se uvid, ali bez kopiranja i iznošenja materijala

 

Čitanje i uvid u imovinske kartone svih kandidata na predstojećim oktobarskim izborima nisu više mogući na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH (CIK). Sada su ti podaci zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH, a koji su naravno usvojili isti političari koji izlaze na ovogodišnje izbore, javlja BN TV.

 

Tako su se nakon nekoliko godina političari izborili za to da im „obični građani“ ne gledaju i broje imovinu koju imaju i koju prijavljuju.

 

Ovo je odrađeno pod izgovorom da građani gledaju imovinu i onih koji su izabrani na izborima i onih koji nisu. Pa u strahu od mogućih kriminalnih djela prema onima koji imaju velika bogatstva političari su zatražili da se podaci ne stavljaju na sajt. To im je naravno i dopušteno.

 

Sada zbog ovog zakona svi koji žele da imaju uvid u imovinu političara moraju uputiti mejl CIK BiH u kojem obrazlažu zašto žele da vide imovinski karton nekog od političara. Ovakav princip važi i za građane i za novinare.

 

Brojanje miliona maraka, stanova, kuća, vikendica, sada će biti dostupno prije svega samo novinarima jer teško će građani, a pogotovo oni koji ne žive u Sarajevu gdje je sjedište CIK BiH, tražiti dopuštenje da pregledaju podatke o imovini svojih vođa.

 

Maksida Pirić, portparolka CIK BiH, kaže za „Novosti“ da je dovoljno mejlom da se obrate svi zainteresovani i da će vrlo brzo biti usluženi.

 

Prema njenim riječima, materijali se nakon odobravanja daju na uvid u prostorijama CIK, ali nije dozvoljeno njihovo iznošenje, već se mogu samo prepisati.

 

-Sve što imamo od imovinskih kartona je dostupno ali prijave još stižu. Rok je bio do 23. avgusta. Zbog zakona o zaštiti ličnih podataka BiH imamo ovakvu situaciju. Mi smo imali sudski proces sa Agencijom za zaštitu podataka jer su tražili da ne objavljujuemo podatke, i mi smo izgubili i sada postupamo po zakonu.

 

Ali, zbog Izbornog zakona BiH, koji propisuje da javnost mora imati uvid, mi to radimo na način da nakon zahtjeva odobravamo uvid u imovinske kartone. Tu će prednost imati novinari jer će oni dalje prenositi informacije javnosti - pojasnila je Pirić.

 

Kada se govori o podacima koji se nalaze u kartonima, njih CIK BiH ne provjerava tako da ostaje uvijek mogućnost malverzacija.

 

- Mi to ne provjeravamo. To je na novinarima, izjavila je Pirić.

 

Ovakvo ponašanje političara samo još jednom dokazuje da oni prvo misle na sebe pa onda na građane, kaže za „Novosti“ Tanja Topić, politička analitičarka.

 

-Naravno da građani žele da vide šta to imaju političari jer nije tajna da oni zarađuju najviše novca i da je već godinama politika najunosniji biznis u BiH. Sada odlukom da uskrate uvid građanima u svoju imovinu jasno pokazuju da više ne žele da građani gledaju šta oni imaju. Da li je to od straha da će građani prestati da glasaju za njih kad vide milione na računima i vile koje posjeduju, nije isključeno - ističe Topiće.

 

Ona podsjeća da su odluku o sklanjanju podataka sa stranice CIK-a donijeli isti političari koji ne žele da im se u imovinu „gleda“.

 

- Građani su birali te političare, a oni su im jasno stavili do znanja šta misle o njima. Sada je red na građanima da na izborima pokažu šta misle o političarima i njihovim potezima – kaže Tanja Topić.

 

(Novosti.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook