SCMF posvećen Beethovenu

Koncertom Manhattan String Quarteta u petak počinje Sarajevo Chamber Music Festival

Kultura27.08.14, 13:53h

Koncertom Manhattan String Quarteta u petak počinje Sarajevo Chamber Music Festival
Publici u Sarajevu prvu noć ovogodišnjeg, četvrtog po redu SCMF-a, predstavit će se Manhattan String Quartet, suorganizator Festivala

 

Petodnevni Festival ''Sarajevo Chamber Music Festival'' (SCMF), kojeg organizira Muzička akademija iz Sarajeva i Manhattan String Quartet, bit će otvoren u petak, 29. augusta.

 

Publici u Sarajevu prvu noć ovogodišnjeg, četvrtog po redu SCMF-a, predstavit će se Manhattan String Quartet, suorganizator Festivala.

 

Ovogodišnji SCMF bit će posvećen izučavanju Ludwiga van Beethovena, njegove muzike i djelovanja.

 

Izvršna direktorica Festivala Amila Ramović na konferenciji za medije u Sarajevu je kazala da je SCMF rezultat dugogodišnje saradnje sarajevske Muzičke akademije i Manhattan String Quarteta te da se ideji i projektu priključio veliki broj umjetnika koji su dali svoju podršku.

 

Istakla je da je Festival istovremeno i umjetnički i obrazovni događaj te da govori da je umjetnost prostor u kojem se putem učenja dešavaju promjene unutar pojedinaca i društva koje čini.

 

Smatra da je Festival važan za studente, ali i za sve one koji imaju dodir sa umjetnošću.

 

Dekan Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Čavlović je istakao da je ovogodišnji SCMF uvodno izdanje za narednu godinu, za peti Festival, kada će Muzička akademija proslaviti 60 godina postojanja.

 

- Godišnjica Muzičke akademije je veoma važna za bh. društvo, ali i šire. Mi smo četvrta akademija u bivšoj državi i sve što radimo ove godine je uvod za iduću godinu - rekao je Čavlović.

 

Kao značaj SCMF Festivala naveo je promociju Akademije u svjetskim okvirima.

 

- Mnoge akademije nemaju svoj festival. Mi imamo Festival na koji smo ponosni, potrebno nam je još da se učlanimo u međunarodnu zajednicu festivala, ali za to trenutno nemamo novca - naveo je.

 

Cilj SCMF-a je da obogaćuje muzički život u Sarajevu, ali i mnogo šire. Osim promocije umjetnosti, Čavlović kaže da će akcent biti stavljen i na edukaciju studenata, ali i šire publike.

 

Prije svakog koncerta će biti upriličeno 20 minuta predavanja.

 

- Na taj način ćemo široku publiku informirati o umjetničkoj muzici, ja mislim da je previše muzike koja nije muzika - zaključio je Čavlović.

 

Koncerti će biti organizirani pet dana zaredom, u Domu oružanih snaga BiH s početkom u 19.30 sati.

 

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook