Biće vam zahvalna

Jedanaest savjeta da vaša vagina bude zdrava i sretna

DEPO PLUS26.08.14, 21:50h

Jedanaest savjeta da vaša vagina bude zdrava i sretna
Evo 11 načina na koje možete da održavate vašu intimnu regiju i pomognete sebi u prevenciji od infekcija

 

Koristite kondome

 

Osim što štite od seksualno prenosivih bolesti i trudnoće, nedavna studija pokazala je da korištenje kondoma čuva nivo PH vrijednosti vaše vagine i dobre bakterije koje su zadužene za zdravu floru vagine. Ovo je veoma važno jer te bakterije pomažu u prevenciji infekcija.

 

Nosite pamučni donji veš

 

Kada je riječ o izboru donjeg veša, vaša vagina jasno kaže - pamuk. To je jedan od razloga zašto većina veša sadrži pamučno središte. Pamuk je materijal koji diše i savršeno apsorbuje tečnost pa je zbog toga idealan za vaše intimne dijelove, kaže dr. Mari Džejn Minkin, profesorka na klinici za reproduktivno zdravlje, ginekologiju i akušerstvo na Yale Univerzitetu. Kada je riječ o teretani, pobrinite se za to da bude nekoliko slojeva prirodnog materijala između vas i opreme na kojoj vježbate.

 

Vježbajte

 

Kegleove vježbe su od velikog značaja za karlične mišiće, koji su zaduženi za dobro reproduktivno zdravlje, sjajne orgazme i regulisanje krvarenja tokom menstruacije. Savjet: Praktikujte Kegleove vježbe kada god ste u prilici, a posebno dok ste na treningu.

 

Konzumirajte grčki jogurt

 

Jogurt sadrži zdrave bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja vagine i pomažu u prevenciji od vaginalnih infekcija, kaže dr. Minkin. Samo pažljivo birajte one koje ne sadrže velike količine šećera. Jer upravo šećer može biti uzrok razvijanju infekcija.

 

Idite redovno na pregled

 

Iako možda ne osjećate da imate problem i niste trudni, ipak idite na redovne kontrole kod ginekologa. „Smatram da je godišnji pregled veoma važan kada je riječ o reproduktivnom zdravlju“ kaže dr. Minkin. Odlazak kod ginekologa može biti višestruko koristan. Vrijeme koje provedete u ordinaciji osim kao zadravstveni pregled može da služi i da se raspitate o inovacijama, čujete novosti i pitate sve ono što vas zanima.

 

Koristite lubrikant

 

Ponekad se u krevetu može desiti da vaša vagina ne prima informaciju o tome šta će se ubrzo desiti, ali suha vagina je normalna stvar. Korišćenje antihistamika, antibiotika ili pilula za kontracepciju može uticati na to da li vam je vagina suha ili nije. Takođe i poslije trudnoće ili prije menopauze, žene mogu iskusiti suhoću intimnih dijelova. Kada se ovo desi potrudite se da otvoreno razgovaratre sa svojim partnerom o tome i nemojte da zaboravite da koristite lubrikant, bez kojeg seks može da bude veoma bolan i neugodan. A možete koristiti lubrikant i ako nemate problema, nije da može da smeta, kaže dr Minkin.

 

Recite ne ispiranju vagine

 

Mislite da vam je potrebna pomoć u održavanju vagine? Varate se. Vagina se prirodno sama pročišćava kaže dr. Dena Haris, asistent na klinici za akušerstvo i ginekologiju na New York Univerzitetu. Studija koja se bavi ovom temom pokazala je da korištenje intravaginalnih sredstava za čišćenje zapravo povećava rizik od nastanka infekcija i sekusalno prenosivih bolesti. Jednostavno, nemojte da ih koristite.

 

Vodite računa ako redovno vozite bicikl

 

Bilo u prirodi ili teretani povedite računa o vožnji. Naime vaginalno zdravlje može biti ugroženo ukoliko provodite dosta vremena u redovnoj vožnji bicikla, možete osjetiti vaginalnu ukočenost, peckanje (ne u dobrom smislu) i bol. Studija o ženskom biciklizmu koja je objavljena u Žurnalu seksualne medicine pokazala je da većina žena iskusi ove simptome. Ukoliko ste veliki fan vožnje biciklom, povedite računa o tome kakvu opremu nosite dok ga vozite, nosite duplo obložene šortseve koje će olakšati vožnju vašoj intimnoj regiji.

 

Postupajte pažljivo sa antibioticima

 

Još jedna opasnost koja vreba da poremeti zdravu floru vagine su antibiotici. Ove tablete mogu da „ubiju“ dobre bakterije koje čuvaju floru vagine, kaže dr. Minkin. Očigledno je da ukoliko koristite antibiotike u borbi sa nekom infekcijom trebate da se pripremite na otklanjanje štete koja može biti prouzrokovana tako što ćete povećati količinu jogurta koji ćete unositi tokom tog perioda.

 

Vodite računa o redoslijedu seksualnih činova

 

Budite sigurne da iz analnog u vaginalni seks prelazite tako što ste promijenili kondom, ili još bolje potpuno izbjegavajte ovakav redoslijed. Ukoliko ne vodite računa o higijeni tokom seksa možete sebi napraviti ozbiljne zdravstvene probleme.

 

Budite oprezne sa sapunom

 

Lična higijena je veoma važna, ali korištenje sapuna nije namijenjeno za održavanje vašeg intimnog zdravlja, kaže dr. Minkin. Sapuni mogu da isušuju kožu i time naštete vašoj vagini. Dovoljno je korištenje tople vode da očistite svoje intimne dijelove bez bilo kakvih hemijskih dodataka. Ali ukoliko se ne osjećate prijatno ako ne koristite sapun, onda birajate one nježne i neparfimisane.

 

(Cosmopolitan.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook