Kantonalno vijeće Stranke za BiH Sarajevo

Koncert Cece Ražnatović nije umjetnost, nego politikanstvo i za nas je neprihvatljiv!

Hronika23.08.14, 13:44h

Koncert Cece Ražnatović nije umjetnost, nego politikanstvo i za nas je neprihvatljiv!
Predsjedavajući Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Emir Cokoja je kazao da gostovanje te srbijanske pjevačice, kriminogene prošlosti i supruge ratnog zločinca, na teritoriji Istočnog Sarajeva odakle su brutalno ubijani stanovnici glavnog grada BiH ne doprinosi pomirenju, suživotu i koegzistenciji


Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo izrazilo je nezadovoljstvo zbog najave održavanja koncerta srbijanske folk pjevačice Svetlane Ražnatović Cece, supruge ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana koji će biti održan u Istočnom Sarajevu uoči izbora u BiH.

 

Tim povodom danas su u Sarajevu na konferenciji za medije pozvali sve građane BiH, a prvenstveno Sarajeva na bojkot te manifestacije.

 

Predsjedavajući Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Emir Cokoja je kazao da gostovanje te srbijanske pjevačice, kriminogene prošlosti i supruge ratnog zločinca, na teritoriji Istočnog Sarajeva odakle su brutalno ubijani stanovnici glavnog grada BiH ne doprinosi pomirenju, suživotu i koegzistenciji.

 

- Također, najava dolaska predsjednika RS-a Milorada Dodika govori o tome da se radi o namjernom i ciljanom podizanju međuetničkih tenzija i jeftinoj predizbornoj kampanji - kazao je Cokoja te dodao da smatra da se ne radi o umjetnosti i da je koncert neprihvatljiv zbog odnosa prema žrtvama Dobrinje i cijelog Sarajeva.

 

Naglasio je da se radi o čistom politikanstvu.

 

- Ja sam čitav rat proveo na Dobrinji, znam šta smo preživjeli s teritorije na kojoj će koncert biti održan, to je sto metara udaljenosti zračne linije, iz tog razloga i odnosa prema žrtvama dužni smo kazati da je to za nas neprihvatljivo, pogotovo u predizbornom periodu, da se ogradimo od toga jer ukoliko prihvatimo da je to normalno onda se postavlja pitanje vrijednosti i granica, ako sada spustimo ljestvicu bojim se da će u narednom periodu još više padati - akcentirao je Cokoja.

 

Predstavnici Stranke za BiH komentirali su i problematiku javnih komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo i diskriminaciju mladih žena prilikom zapošljavanja.

 

Nosilac liste za Skupštinu KS-a uime Stranke za BiH na predstojećim izborima Abid Šarić je kazao da je način direktnog sufinansiranja javnih preduzeća koji je do sada primjenjivan neodrživ.

 

- Smatramo da subvencije moraju biti usmjerene ka stvarnim korisnicima, onima kojima stvarno i jesu potrebne, i koje nadležne vlasti trebaju subvencionirati - naveo je Šarić.

 

Kandidatkinja za Skupštinu KS-a Elvira Hošić, vezano za diskriminaciju žena prilikom zapošljavanja je kazala da još uvijek postoji diskriminacija mladih žena prilikom zapošljavanja.

 

- Vrlo često su izložene neugodnim i neprikladnim pitanjima prilikom intervjuiranja za posao. Već u samom startu poslovne karijere, mlade žene su izložene diskriminaciji, a samim tim su u manjem broju zaposlene u odnosu na muškarce - naglasila je Hošić.

 

Mišljenja je da je ravnopravnost polova od suštinskog, ključnog značaja za ekonomski razvoj jedne države.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook