Angela Merkel nije pozvala bh. stranačke lidere u Berlin

Njemačka neće posredovati u ustavnim promjenama, jer prevelika je opasnost od neuspjeha!

Front23.08.14, 12:30h

Njemačka neće posredovati u ustavnim promjenama, jer prevelika je opasnost od neuspjeha!
Na sastanku iza zatvorenih vrata, između ostalih, bili su i šef Delegacije EU Peter Sorensen, visoki predstavnik Valentin Inzko, predstavnici Evropske komisije i savjetnici Angele Merkel.

 

Njemačka neće posredovati između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u pogledu ustavnih promjena, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Gerald Knaus, lider utjecajne organizacije Evropska inicijativa za stabilnost (ESI).

 

On je prije nekoliko dana učestvovao na zatvorenom sastanku eksperata i ključnih ljudi Njemačke i Evropske unije zaduženih za BiH, a koji je održan u Berlinu. To je prema njegovim riječima, bila priprema za konferenciju o Balkanu koja se 28. avgusta održava u Njemačkoj, a u organizaciji Angele Merkel, njemačke kancelarke.

 

- Da, imali smo višesatnu raspravu i to samo o Bosni i Hercegovini. Nakon svega, imam jak dojam da Njemačka neće pokretati niti voditi inicijativu za ustavne promjene. Prevelika je opasnost od neuspjeha, a svi su svjesni da bi se teško dostigao dogovor koji bi napravio suštinske promjene. Dakle ili bi inicijativa propala, ili bi se dogovorilo nešto minorno i zanemarljivo – kaže Knaus.

 

Na sastanku iza zatvorenih vrata, između ostalih, bili su i šef Delegacije EU Peter Sorensen, visoki predstavnik Valentin Inzko, predstavnici Evropske komisije i savjetnici Angele Merkel. Knaus kaže da je bilo riječ o veoma važnom sastanku zbog kojeg je glavna osoba u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke za BiH i Balkan prekinula godišnji odmor.

 

- Uvjeren sam nakon ovih razgovora da i Njemačka smatra da BiH treba posmatrati kao i ostale države u procesu proširenja. I siguran sam da neće posredovati među političkim strankama u BiH kao što je to nedavno pokušala EK – dodaje Knaus.

 

To je, prema njegovom mišljenju, i glavni razlog zašto na konferenciju u Berlinu 28. avgustva, nisu pozvali politički lideri BiH, već samo predsjedavajući Vijeća ministara BiH i dva ministra. Od prvobitnog plana da tu budu i lideri glavnih političkih stranaka i da se razgovara o napretku BiH, očito se odustalo.

 

Tako će i predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović moći bez problema prisustvovati inauguraciji novog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana koja je zakazana na isti dan.  

 

- Ne znam da li je nakon ovog našeg sastanka odustalo od poziva liderima, ali postoji takav dojam, jer sam našu raspravu o BiH doživio kao pripremu za tu konferenciju – kaže Knaus.

 

Prema diplomatskim izvorima već duže vrijeme traju konsultacije između Njemačke i Sjedinjenim Američkih Država o mogućoj novoj inicijativi za riješavanje problema u BiH, a očekivalo se da ona dostigne svoju kuliminaciju na proljeće 2015. godine. No, čini se da sve ne ide kao po loju, te da će, vjerovatno zvaničnici sačekati rezultate izbora i onda odlučiti o daljnjim koracima, prenosi NAP.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook