FOTO/ Festival se bliži kraju

Prošetajte kroz osmu noć SFF-a: Annie Leibovitz nakon 20 godina ponovo u Sarajevu!

Kultura23.08.14, 09:32h

Prošetajte kroz osmu noć SFF-a: Annie Leibovitz nakon 20 godina ponovo u Sarajevu!
Ko je još bio na sinoćnjem crvenom tepihu pretposljednje večeri SFF-a, pogledajte u našoj fotogaleriji

Svjetski poznata fotografkinja Annie Leibovitz nakon 20 godina doputovala je juče u privatnu posjetu Sarajevu, te se pojavila sinoć na crvenom tepihu 20. Sarajevo Film Festivala.

 

Velika prijateljica Bosne u bh. prijestionici boravila je dva puta, i to tokom opsade grada na nagovor književnice, velike prijateljice BiH i njenje životne partnerice -  Susan Sontag, po čijem je imenu nazvan trg ispred Narodnog pozorišta.

 

Sinoć je održana i dodjela partnerskih nagrada na Sarajevo Film Festivalu, a u okviru toga dodijeljene su i nagrade ''Ivica Matić'' Udruženja filmskih radnika BiH i nagrade za najbolje bosanskohercegovačke studentske filmove.

 

Nagradu za životni doprinos bh. kinematografiji dobio je Mustafa Mustafić.

 

Mustafić već gotovo 50 godina radi kao profesionalni filmski snimatelj igranih, kratkih i dokumentarnih filmova, te TV filmova i serija. Predsjednik je Asocijacije snimatelja u BiH, a snimao je i neke od značajnih bh. filmova kao što je ''Kuduz'', ''Ovo malo duše'', ''Magareće godine'' i druge filmove.

 

Nagrada ''Ivica Matić'' pripala je Danisu Tanoviću za film ''Epizoda u životu berača željeza'', koji je prošle godine osvojio dva Srebrena medvjeda na prestižnom filmskom festivalu u Berlinu.

 

Žiri u sastavu Nermin Hamzagić, reditelj, Amira Lekić, producentica, i Dario Đuraković, montažer, odabrao je pobjednike ovogodišnjeg studentskog programa između 16 filmova, s četiri bosanskohercegovačke filmske škole, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Akademija umjetnosti Banja Luka, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine i Sarajevo Film Academy.

 

Najbolji bh. studentski filmovi su ''Iskupljenje'' rediteljice Mirne Dizdarević, ''Zid'' reditelja Zulfikara Filandre i ''Neko od nas'' rediteljice Anje Kavić.

 

Ko je bio na sinoćnjem crvenom tepihu pretposljednje večeri SFF-a, pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook