Hitna sjednica Federalne vlade

Usvojen izvještaj o 'stres testu': Šta raditi ako dođe do isporuke plina?

Front22.08.14, 13:56h

Usvojen izvještaj o 'stres testu': Šta raditi ako dođe do isporuke plina?
Među mjerama Vlade FBiH je zaduženje premijera da uputi inicijativu Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da odmah pokrenu inicijativu prema Europskoj komisiji i zatraži finansijsku pomoć za nabavku gasa na tržištu zemalja članica EU

 

Federalna vlada je danas na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila Izvještaj o "Stress testu“ za mogući scenario prekida snabdijevanja prirodnim gasom Federacije BiH koji je sačinilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

 

Ova obaveza Vlade Federacije inicirana je od strane Vijeća Evrope i Sekretarijata Energetske zajednice Europske unije i odnosi se na sve zemlje članice ove energetske zajednice koje su dužne da predvide mjere povećanja ekonomske sigurnosti prije nastupajuće sezone grijanja 2014/15 godina.

 

Među mjerama Vlade FBiH je zaduženje premijera da uputi inicijativu Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da odmah pokrenu inicijativu prema Europskoj komisiji i zatraži finansijsku pomoć za nabavku gasa na tržištu zemalja članica EU.

 

Premijer je zadužen da uputi i inicijativu Vijeću ministara BiH da odmah otvori pregovore s Mađarskom i/ili Republikom Srbijom i šire s državama članicama EU, koje imaju transportne veze s Mađarskom, o nabavci nedostajućih količina gasa i o rezervisanju skladišnih prostora za gas, uključujući pojašnjenje člana 97/A mađarskog propisa.

 

Federalni premijer, također, treba Vijeću ministara BiH uputiti inicijativu da, putem državnih institucija, obaveže i osigura adekvatno učešće NOS-a i "Elektroprijenosa BiH“ u prevazilaženju mogućih problema vezanih za eventualni prekid isporuke gasa i uključivanje električne energije kao alternativnog energenta.

 

JP Elektroprivreda BiH je zadužena da, u skladu sa svojim planskim dokumentom, kao alternativu za nedostajuće količine gasa obezbijedi napajanje električnom energijom, uključujući i nabavku neophodne opreme za to.

 

Federalna vlada i Vlada Kantona Sarajevo će dogovorno, u saradnji sa Operatorom - Terminalima Federacije, obezbijediti uslove za proizvodnju toplotne energije korištenjem tečnih goriva (LUEL/ mazut) u kotlovnicama koje su za to tehnički osposobljene.

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da nastavi koordinaciju svih aktivnosti vezanih za "Stress test“ i da ovaj izvještaj sa zaključcima dostavi svim odgovornim subjektima s ciljem izrade operativnih planova o upravljanju rizicima u slučaju mogućeg prekida snabdijevanja prirodnim gasom.

 

Ovaj izvještaj bit će dostavljen Energetskoj zajednici EU do 31.8.2014. godine, kako je i zahtijevano, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook