FOTO/ Večeras na 20. SFF-u dva ostvarenja iz Takmičarskog programa

Ekipa filma 'Janje' na crvenom tepihu: O sunećenju i principu žrtvovanja

Kultura21.08.14, 21:09h

Ekipa filma 'Janje' na crvenom tepihu: O sunećenju i principu žrtvovanja
Večeras se u zvaničnoj konkurenciji za igrani film na 20. Sarajevo Film festivalu prikazuju turski film 'Janje', te grčki 'A Blast'

 

"Janje" je naziv turskog filma reditelja Kutluga Atamana koji se večeras prikazuje u Narodnom pozorištu Sarajevo u okviru Takmičarskog programa za igrani film 20. Sarajevo Film Festivala.

 

Priča filma smještena je u malo selo u brdovitom dijelu istočne Anadolije, gdje u skladu s tradicijom porodice koje tu žive proslavljaju gozbom sunećenje djeteta.

 

ekipa-filma-janje

 

Mali Mert treba biti osunećen, ali njegov otac nema novca za gozbu. Stoga majka dječaka prisiljava cijelu porodicu na sječu drva kako bi njihovom prodajom došli do novca i kupili janje za proslavu.

 

Reditelj Kutlug Ataman istaknuo je na konferenciji za medije nakon projekcije da je originalna ideja ovog ostvarenja bazirana na tri bestselera, te da je princip žrtvovanja jako prisutan u turskoj kulturi.

 

ekipa-filma-janje-sff-1

 

On naglašava da to ipak nije bio glavni motiv za snimanje ovog filma, već odnos ljudi, posebno između članova porodice.

 

- Želio sam da se ponovo iz ženske perspektive promisli o Medini, majci djeteta, jer je energija žene vrlo kreativna, a i sposobna za uništenje. Ne volim tu tradiciju u turskoj kinematografiji gdje još uvijek muškarac s cigarom u ustima gleda u daljinu i ništa se ne dešava - kazao je on.

 

ekipa-filma-janje-sff-3

 

Ataman podvlači da se stvari sada mijenjaju u Turskoj, ocijenivši je dinamičnom zemljom s puno ideja, kreativnosti i ideologija. Ipak, postoje i zone napetosti koje su za autore dosta inspirativne.

 

- Na primjer, istočna Turska je vrlo dinamičan prostor. Tako malo selo u kojem smo snimali ovaj film više ne postoji, svi seljani su se odselili u veće gradove. Istina je da se cijela Anadolija mijenja, društvo se mijenja, ono što je bilo iznutra isplivalo je na površinu - istaknuo je on.

 

Glumica Nesrin Cavadzade smatra da mnogi mladi danas u Turskoj nadaju se da mogu postati slavni preko noći, zbog čega sa sela žele otići u velike gradove kako bi ispunili taj san.

 

ekipa-filma-janje-sff-4

 

Film još uvijek nije prikazan u Turskoj, a plan je da u narednom periodu ide u kino distribuciju na području Balkana.

 

Drugi večerašnji film, koji se prikazuje u sklopu Takmičarskog programa za igrani film, je grčki film "A Blast", redatelja Syllasa Tzoumerkasa.

 

Priča prati Mariju koja je u bijegu, odbacivši sve što joj je nekada bilo važno. Do jučer je bila brižna majka, voljena supruga i odgovorna kći, a već u sljedećem trenutku bjegunac.

 

Reditelj Tzoumerkas rekao je da je ovo, na određeni način, film o razvijenim iluzijama cijele jedne generacije u Grčkoj te da se kroz priču prepliću društveni lom kao i lom jedne porodice, što je sasvim lična priča.

 

Također, podvukao je da ga kao autora jako intrigira pitanje nasilja, naglasivši da se i u ovom ostvarenju prepliče nasilje, ali ne samo između ljudi, već i ekonomsko i političko nasilje ili ono nastalo izdajom.



- Ovo je ujedno i priča o ženi te je ovo u jednu ruku feministički film. To je priča šta očekujemo od žene. Fascinantno mi je da jedna akterka u ovo filmu ostavlja porodicu i svoj život. Bilo mi je zanimljivo istražiti to bez ikakvog osuđivanja. To je vrlo radikalan momenat u njenom životu, ali nekada su takve stvari neophodne - kazao je on.



Glumica Angeliki Papoulia ističe da je sa rediteljem šest mjeseci pripremala ulogu, stalno s njim razgovarajući o različitim aspektima ličnosti koje treba utjelovit.



- Nije mi bilo teško da se otvorim, kao da smo sve ovo zajedno uradili, sa Tzoumerkasom se može razgovarati o bilo čemu, a da vas pritom ne osuđuje - istaknula je ona.



(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook