FOTO/ Ne prestaju rasti

Dječak ima divovske ruke: Ne ide u školu jer ga se djeca boje

Hronika21.08.14, 19:50h

Dječak ima divovske ruke: Ne ide u školu jer ga se djeca boje
Zbog ruku, koje su teške čak osam kilograma s dlanovima dužim od 30 cm, Kaleem ne može sam jesti niti si zavezati cipele. Ne ide u školu jer ga se druga djeca boje

 

Indijac Mohammad Kaleem (8) obožava kriket, ali ga nikada neće moći igrati zbog svojih gigantskih ruku. Dječak zbog svojeg stanja ne može obaviti niti najosnovnije zadatke poput vezanja cipela, a narušeno djetinjstvo dodatno mu otežavaju zlobna djeca koja mu se izruguju. Zbog ruku, koje su teške čak osam kg s dlanovima od više od 30 cm, Kaleem ne ide niti u školu. Nastavnici su njegovim roditeljima kazali da je bolje da ne dolazi na nastavu jer njegov izgled plaši drugu djecu.

 

- Puno njih me zadirkuje zbog moje deformacije. Znaju jednostavno reći 'Idemo pretući ovog klinca s velikim rukama' - kaže Kaleem.


Roditelji ga moraju hraniti

 

Njegova majka Haleema (27) kazala je kako su mu već pri rođenju ruke bile dvostruko veće od ruku zdrave bebe.

 

- Ruke su mu bile velike, a prsti dugi. Kada bi stisnuo šake, bile su relativno malene, ali kako je rastao, ruke su mu bujale - kaže majka.

 

gigantske-ruke

 

Otac Shamim (45) zabrinut je jer se boji da Kaleem nikada neće moći biti samostalan. Zbog svojih ruku ne može držati niti pribor za jelo pa ga roditelji moraju hraniti. Kaleemovi braća i sestre rođeni su bez deformacija.


Zbog prevelikih ruku u opasnosti je dječakov život

 

Liječnici su također zapanjeni jer je ovakva veličina ruku izrazito rijetka bolest.

 

djecak-gigantskih-ruku

 

- Nikada nigdje nisam našao da su nečije ruke rasle do ove veličine. Dok ne napravimo detaljnu DNK analizu nećemo moći znati što je uzrok ove deformacije - rekao je dr. Ratan, liječnik u lokalnoj bolnici.

 

Uprkos problema s ogromnim rukama, Kaleem je odličnog općeg zdravlja. No opasnost leži u činjenici da mu ruke i dalje nekontrolirano rastu što može stvoriti dodatni pritisak na dječakov kardiovaskularni sistem zbog čega bi mu život mogao biti ugrožen.


Stručnjaci vjeruju da ima lijeka

 

Liječnik Krishan Chugh iz liječničkog centra u Delhiju kaže kako vjeruje da dječak pati od limfangioma ili hamartome. Obje bolesti su izlječive i zapravo su benigni tumori na limfnim žilama nastali ekstremnim upalama zbog kojih nastaje višak tkiva.

 

- Ovo stanje izgleda vrlo rijetko, ali sam se s time i ranije susretao. Sve dok ne obavimo pretrage ne možemo biti 100 posto sigurni o čemu je riječ - rekao je dr. Chugh za Telegraph.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook