Ime dobitnika bit će objavljeno 6. septembra u Tuzli

Ovi romani ušli su u uži izbor za nagradu 'Meša Selimović'

Kultura21.08.14, 16:05h

Ovi romani ušli su u uži izbor za nagradu 'Meša Selimović'
Pred članovima žirija predstoji donošenje odluke u čijim će rukama završiti nagrada ˝Meša Selimović˝ za najbolji roman objavljen u 2013. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije

 

Naslovi romana koji su ušli u uži izbor za nagradu ˝Meša Selimović˝ na 14. međunarodnim književnim susretima ˝Cum grano salis˝ objavljeni su u četvrtak na press konferenciji u Općini Tuzla.

 

Riječ je o djelima ˝Gnusoba˝ Svetislava Basare (SR), ˝Rod˝ Miljenka Jergovića (HR), ˝Vrijeme koje se udaljava˝ Mirka Kovača (HR), ˝Nestali u stoljeću˝ Ivana Lovrenovića (BiH) i ˝Nađi me˝ Damira Šabotića (BiH).

 

Nakon što su regionalni selektori, Zoran Simić za Hrvatsku, Marko Vešović za Bosnu i Hercegovinu, Jasmina Vrbavac za Srbiju i Vlatko Simunović za Crnu Goru, izdvojili ukupno 16 naslova iz prošlogodišnje izdavačke produkcije, žiri u sastavu: Julijana Matanović (predsjednica), Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić imao je zadatak odabrati pet naslova koji ulaze u uži izbor za dodjeljivanje renomirane književne nagrade.

 

Također, pred članovima žirija predstoji i donošenje odluke u čijim će rukama završiti nagrada ˝Meša Selimović˝ za najbolji roman objavljen u 2013. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a ime dobitnika javnosti će biti predstavljeno 6. septembra ove godine.

 

Nagrada za najbolji roman nosi ime jednog od najvećih romansijera sa ovih prostora, književnika Meše Selimovića, prije svega zbog opredjeljenja Općine Tuzla da među svoje prioritete uvrsti valorizaciju kulturnog i historijskog naslijeđa grada.

 

Književni susreti ˝Cum grano salis˝ bit će održani od 4. do 6. septembra 2014. godine, a pored dodjele prestižne nagrade za najbolji roman objavljen u prošloj godini, u tri dana trajanja, bit će organizovane izložbe, promocije knjiga, okrugli stolovi, koncerti i druge aktivnosti. Kao i svih prethodnih, i ove godine u Tuzli će se okupiti najpoznatiji književnici, slavisti, profesori književnosti, kritičari, izdavači i ljubitelji knjige.

 

(Danas.info, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook