PREPORUKA ZA ČITANJE NA PLAŽI

Roman koji je rasplakao milione: 'Krive su zvijezde' pogađa ravno u srce

Kultura21.08.14, 13:39h

 Roman koji je rasplakao milione: 'Krive su zvijezde' pogađa ravno u srce
Iskren, odvažan i patetike lišen roman koji prije svega nagrađuje one koji ga uzmu u ruke, sada je dostupan u online knjižari Knjiga.ba

 

„Krive su zvijezde“ pisca Johna Greena je roman ukorijenjen u stvarnosti. Za razliku od ostalih tinejdžerskih  romana, ovaj nema vampira, vila i čarobnjaka. Iskren, odvažan i patetike lišen roman koji prije svega nagrađuje one koji ga uzmu u ruke, sada je dostupan u online knjižari Knjiga.ba.

 

Glavna junakinja romana je Hejzel Grejs Lankester, šesnaestogodišnjakinja oboljela od raka. Njena bolest je, makar privremeno, pod kontrolom, ali život ove tinejdžerke, ne nalikuje na živote većine njenih vršnjaka i vršnjakinja. Bez obzira na fizičku slabost i strah da će se bolest ponovo pojaviti, Hejzel ne želi da se preda.


Iako je prilično sarkastična, i ima ubojiti smisao za humor, Hejzel je ljupka i duboko zabrinuta za utjecaj koji njena bolest ima na ljude oko nje, posebno na njene roditelje. Upravo zbog roditelja, pristaje da krene na grupnu terapiju.


Djevojka čiji društveni život do tada nije ni postojao, upravo na mjestu na kojem svi pričaju o svojoj osamljenosti i životnim nedaćama, doživljava pravu ljubav nakon što upozna sedamnaestogodišnjeg Ogastus Votersa. Njihov zajednički put traje svega nekoliko mjeseci, ali ova  velika ljubavna priča završava smrću.


Ipak, ovo nije knjiga o smrti, već o ljubavi, hrabrosti i nevjerovatnim pozitivnim stavom i u najtežim situacijama.

 

krive-su-zvijezde


Roman „Krive su zvijezde“ prvobitno je namijenjen tinejdžerskoj publici, ali u njemu zasigurno mogu uživati stariji. John Green posjeduje istinski pripovjedački dar i bez nepotrebnog rasplinjavanja, uspijeva da iznenađujuće uvjerljivo prikaže život i razmišljanja jedne tinejdžerke.


„Krive su zvijezde“ je najambicioziji i srceparajući roman ovog nagrađivanog autora, a brilijantno prikazuje zabavu, uzbuđenje i tragediju života i ljubavi. Po ovom toplom, inspirativnom romanu snimljen je i film.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook