A mislili ste da su današnji običaji naporni

Ovako je bilo nekad: Mlada je morala spavati sa svim muškarcima na svadbi, plaćati porez na nevinost...

ŽENA iN21.08.14, 11:16h

Ovako je bilo nekad: Mlada je morala spavati sa svim muškarcima na svadbi, plaćati porez na nevinost...
Iako žensko-muški odnosi danas djeluju komplikovano, oni su u prošlosti bili još komplikovaniji. To pokazuje praksa koja i danas može da se tumači kao previše slobodna.

 

 

Iako žensko-muški odnosi danas deluju komplikovano, oni su u prošlosti bili još komplikovaniji. To pokazuje praksa koja i danas može da se tumači kao previše slobodna.


SEKS SA SVIM MUŠKARCIMA NA VJENČANJU

 

Na Polineziji je nekada prva bračna noć započinjala plesom i muzikom, a potom bi uslijedio seks. Mlada je morala da spava sa svim muškarcima na vjenčanju. Prvi u redu bio je najstariji muškarac  na svadbi.

 

POREZ, A NE NEVINOST

 

U srednjem vijeku u Evropi plemići su imali pravo da nevjestama oduzmu nevinost. Srećom, siromašni mladići su djevičanstvo svojih budućih supruga mogli da sačuvaju plaćanjem poreza, piše "Wise Geek".

 

PLAĆANJE NEVINOSTI

 

U Beninu, u Africi, majke su kćerkama plaćale ukoliko bi dokazale da su u brak ušle nevine. Dokaz je bila krv na bračnoj postelji.

 

U Evropi u 19. vijeku bilo je i snalažljivih djevojaka koje su nevinost lažirale koamdima tkanine natopljenim lažnom krvlju ili krvi iz ribljeg mjehura.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook