VIDEO/ ČEKA SE POTEZ OBAME

Potvrđena autentičnost snimke brutalnog ubistva novinara: 'Ovo je teroristički napad na SAD'

Hronika20.08.14, 21:11h

Potvrđena autentičnost snimke brutalnog ubistva novinara: 'Ovo je teroristički napad na SAD'
Islamske države objavili su u utorak na internetu video snimku na kojoj je prikazano brutalno pogubljenje američkog novinara Jamesa Foleya, koji je nestao u Siriji prije gotovo dvije godine, a na istoj se snimci vidi još jedan oteti američki novinar čiji život, kako tvrde islamisti, ovisi o sljedećem potezu američkog predsjednika Baracka Obame

Video naslovljen "Poruka Americi" postavljen je na društvene mreže.

 

Potvrđena autentičnost snimke

Ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleya, za koje su odgovornost preuzeli džihadistički ekstremisti Islamske države (IS), njihov je prvi teroristički napad na Sjedinjene Države, rekao je bivši dužnosnik CIA-e, a američke su vlasti potvrdile autentičnost snimke Foleyeva ubojstva.

 

"Džihadistička skupina koja je objavila video snimku odrubljivanja glave Jamesa Foleya, u kojem se smrću prijeti i drugom američkom taocu, pokušava zastrašiti Sjedinjene Države i natjerati ih da prekinu američke zračne napade na IS u Iraku", naglasio je Michael Morell, drugi čovjek CIA-e i privremeni direktor između 2012. i 2013.
 

Od 8. kolovoza SAD su izvele više desetaka zračnih napada i uništila topništvo i vozila IS. Ta bombardiranja su omogućila iračkim i kurdskim snagama da preuzmu najveću branu Iraka, blizu Mosula, navodi Pentagon.
 

"Definicija terorizma je političko nasilje, nasilje kojem je svrha političko djelovanje. Moramo obilježiti taj datum jer je to prvi teroristički napad IS na SAD", naglasio je Morell.
 

Priljev europskih boraca koji se dolaze boriti na strani IS u Siriji i Iraku izaziva strahovanja vlasti da će ti aktivisti upotrijebiti svoje zapadne putovnice za napade na mete u Europi i SAD-u.
 

Maskirani ubojica Jamesa Foleya govorio je savršenim engleskim s britanskim naglaskom u video snimci objavljenoj u utorak, a britanska policija analizira njegov glas.
 

YouTube je objasnio u srijedu da je jedino što može poduzeti blokirati video snimku kada ju na nju upozore korisnici i u slučaju da krši pravila zajednice. Kad korisnici upozore na neku snimku, snimku pregledaju naše ekipe koje rade 24 sata dnevno svih sedam dana tjedno, a odluka se brzo primjenjuje, dodaje se.
 

YouTube je odbio komentirati slučaj video-snimke pogubljenja novinara Jamesa Foleya, koja je u srijedu poslijepodne pregledana 67.000 puta.
 

Uklanjamo video-snimke koje sadrže nasilje, govor mržnje i poticanja na nasilje, kada nas na njih upozore korisnici. Također blokiramo račune koje su registirali članovi stranih terorističkih skupina, precizirao je glasnogovornik YouTubea.
 

Američka savezna policija je ocijenila da je ta videosnimka autentična, navodi GlobalPost, internetska stranica za koju je Foley radio.
 

FBI je obznanio u srijedu ujutro obitelji Foley da smatraju da je video snimka autentična. FBI nastavlja dužu proceduru službene potvrde autentičnosti, dodaje GlobalPost na svojoj stranici.
 

I Bijela Kuća je u srijedu potvrdila autentičnost video-snimke ubojstva Jamesa Foleya.

 

Obama: Bit ćemo nemilosrdni

"Ono što smo vidjeli je brutalno ubojstvo Jima Foleyja, koje je zaprepastilo svijet. Jim Foley bio je novinar, sin brat, prijatelj... Izvještavao je s brojnih ratišta. Bio je zatočen gotovo dvije godine. Roditelji su radili na njegovom oslobođenju. Srce im je slomljeno, jutros sam razgovarao s njima", kazao je Barack Obama.

 

"Njegov život bio je u suprotnosti s njegovim ubojicama. Njegovo ubojstvo je kukavički čin nasilja. To su ljudi koji otimaju, siluju, bacaju u roblje, napadaju kršćane, muslimane manjine. Ubijaju kad mogu. ISIS provodi genocid nad nedužnim ljudima, oni nemaju vjeru. To ne bi podržao niti jedan bog", rekao je Obama, kazavši da za ekstremiste ISIS-a nema mjesta u 21. stoljeću.

 

"SAD će nastaviti raditi ono što moramo da zaštitimo svoje građane. Ako itko naudi Amerikancima, moramo inzistirati na pravdi. Bit ćemo oprezni i nemilosrdni", rekao je Obama.

 

Novinar otet 2012. godine

 

Foley, koji je izvještavao s Bliskog istoka pet godina, otet je 22. studenoga 2012. Drugi novinar Steven Sotloff, koji je također prikazan na snimci, nestao je na sjeveru Sirije u srpnju 2013. godine.
 

Na snimci se vidi kako maskirani muškarac izriče prijetnje Sjedinjenim Državama zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsjeca glavu osobi u narančastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji.
 

Na kraju snimke vidi se još jedan muškarac koji je identificiran kao Sotloff. "Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci", kaže na snimci maskirani muškarac na engleskom jeziku s britanskim naglaskom.
 

Bijela kuća priopćila je da američke obavještajne službe rade na utvrđivanju autentičnosti snimke.
 

"Ako se pokaže da je video autentičan, mi smo zgroženi brutalnim ubojstvom nedužnog američkog novinara i izražavamo svoju najdublju sućut njegovoj obitelji i prijateljima", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.
 

Islamska država dosad nije javno pogubila nijednog američkog državljana. Ovaj video postavljen je na internet nakon što su američke snage pokrenule zračne udare u Iraku, prvi puta nakon završetka američke okupacije 2011. godine.



Ekstremistička sunitska skupina Islamska država zauzela je posljednjih mjeseci velike dijelove Sirije i Iraka.
 

Foley je kao slobodni novinar pokrivao Bliski istok za GlobalPost. Godine 2011. u Libiji je bio otet i držan 45 dana u zatočeništvu snaga odanih bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju.
 

Sotloff je, također kao slobodni novinar, izvještavao iz Sirije, Libije i Jemena, a objavljivao je u časopisima Time i Foreign Policy.
 

Britanski ministar vanjskih poslova kazao je da ga britanski naglasak ne iznenađuje jer se dosta britanskih državljana bori u Iraku i Siriji. "Naše obavještajne službe će raditi s obje strane Atlantika na utvrđivanju autentičnosti snimke, na identificiranju počinitelja i njegovom lociranju", rekao je Hammond.
 

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u srijedu organizaciju međunarodne konferencije o prijetnji Islamske države. "Moramo osmisliti globalnu strategiju za borbu protiv te skupine, koja je strukturirana, ima značajna financijska sredstva, jako sofisticirano oružje i prijeti državama kao što su Irak, Sirija i Libanon", rekao je.
 

Glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll rekao je da, pokaže li se istinitim, najsnažnije osuđuje taj barbarski zločin.
 

Irački ministar vanjskih poslova Hošijar Zebari zatražio je da svijet podrži njegovu zemlju u borbi s IS-om, koja je prijetnja cijelom svijetu.
 

Foley je kao slobodni novinar pokrivao Bliski istok za bostonski GlobalPost. Godine 2011. u Libiji je bio otet i držan 45 dana u zatočeništvu snaga odanih bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju.

 

Njegova majka Diane na facebooku je ostavila poruku: "Nikada nismo bili više ponosni na Jima. Dao je život pokušavajući pokazati svijetu patnje sirijskog naroda. Otmičare molimo da poštede živote drugih talaca. Kao i Jim, i oni su nedužni. Oni nemaju kontrolu nad američkom politikom u Siriji, Iraku ili bilo gdje drugdje u svijetu".

 

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook