NAKON PREKIDA PRIMIRJA

Izrael nastavio vojnu ofanzivu: Poginulo osamnaest Palestinaca, među njima supruga i sin šefa Hamasa

Hronika20.08.14, 18:08h

Izrael nastavio vojnu ofanzivu: Poginulo osamnaest Palestinaca, među njima supruga i sin šefa Hamasa
Najmanje 18 Palestinaca, od kojih supruga i sin vojnog šefa Hamasa, poginuli su, a 120 ljudi je povrijeđeno u zračnim napadima nakon prekida primirja u utorak navečer, prema medicinskim izvorima u srijedu

Prekinuvši privremeno osmodnevno primirje, izraelski udari su nastavljeni u utorak krajem poslijepodneva nakon pada tri rakete ispaljene iz Gaze na jug Izraela, a udari su nastavljeni u toku noći i u toku dana u srijedu na palestinske enklave.

 

Druga žena i sedmomjesečni sin Mohameda Deifa, šefa Brigada el-Kasam, snažnog ogranka Hamasove vojske koja kontrolira Gazu, poginuli su u utorak navečer u udaru u kojem je poginula još jedna žena i 14-godišnji dječak, naveo je glasnogovornik hitnih službi u Gazi Ašraf el-Kodra.

 

Osam Palestinaca, od kojih troje djece i jedna trudnica, poginuli su malo prije zore u srijedu u izraelskom napadu na jednu kuću u Deir el-Balahu.

 

Još jedno četverogodišnje dijete, kao i čovjek od dvadesetak godina, poginuli su u napadu a Zejtun, dodao je Kodra.

 

Još četiri Palestinca su poginula u tri odvojena napada, od kojih su dva u pucnjavi na motocikl u Beit Lahiji, na sjeveru enklave. Oni su sahranjeni zamotani u zelene zastave Hamasa, što je znak njihove pripadnosti pokretu.

 

Prema izraelskoj vojsci, 137 raketa je ispaljeno iz Pojasa Gaze prema Izraelu nakon prekida primirja, od kojih je 94 pogodilo jug i središnji dio teritorije, a 24 su presreli protivraketni sistemi.

 

Istovremeno, vojska je pogodila 92 mete u Pojasu Gaze, navela je glasnogovornica vojske.

 

Od 8. jula, Izrael je izgubio 64 svoja vojnika, što su njihovi najteži gubici nakon rata protiv libanskog Hezbolaha 2006. godine. Tri civila, dva Izraelca i jedan Tajlanđanin, poginuli su u raketnom napadu.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook