OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG U HISTORIJI SARAJEVSKOG UNIVERZITETA

U Sarajevu u 74. godini preminuo ugledni profesor Zijah Hadžiomerović

Hronika20.08.14, 15:47h

U Sarajevu u 74. godini preminuo ugledni profesor Zijah Hadžiomerović
U Sarajevu je danas, u 74. godini, preminuo ugledni član akademske zajednice i dugogodišnji uposlenik Veterinarskog fakulteta, profesor Zijah Hadžiomerović

 

Obavještavamo akademsku javnost da je u Sarajevu 20. avgusta 2014. godine u 74. godini preselio na Ahiret ugledni član akademske zajednice i dugogodišnji uposlenik Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Prof. dr. Zijah Hadžiomerović, saopšteno je iz ove visokoškolske ustanove. 


Profesor Hadžiomerović je rođen u Čajniču 24.06.1940. godine. Veterinarski fakultet u Sarajevu završio je 1964. godine, isti magistrirao 1971. i doktorirao 1975. godine.

 

Za docenta je bio izabran 1976, vanrednog profesora 1984., a redovnog profesora 1990. godine na Katedri za sudsko i upravno veterinarstvo.


Objavio je preko 90 naučnih i stručnih radova, a bio je i član više stručnih timova za izradu više zakona i podzakonskih akata iz oblasti veterinarstva. Svoj veliki doprinos fakultetu dao je posebno u periodu dok je obavljao funkciju prodekana 1983-1986. i funkciju dekana 1986-2001.


Posebne zasluge ima tokom poslijeratne obnove devastirane zgrade Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i nabavke savremene nastavne i istraživačke opreme.


Nosilac je više državnih odlikovanja, Povelje Univerziteta u Sarajevu, Povelje Veterinarskog fakulteta u Sarajevu te više priznanja Udruženja veterinara Bosne i Hercegovine. Svojim predanim i intelektualnim radom ostavio je neizbrisiv trag u historiji našeg Fakulteta kao i Univerziteta u Sarajevu u cjelini, navodi se u saopštenju uposlenika i studenata Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

 

Komemorativna sjednica povodom smrti profesora Hadžiomerovića održaće se u petak, 22. avgusta, u amfiteatru Veterinarskog fakulteta u 11.00 sati.

 

(DEPO PORTAL/aa)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook