U BIH STIŽU STRUČNJACI IZ 'SILIKONSKE DOLINE'

Novo u Sarajevu: HUB387 lansira prvi regionalni 'Startup Accelerator'

Tehno20.08.14, 14:34h

Novo u Sarajevu: HUB387 lansira prvi regionalni 'Startup Accelerator'
Bit će to jedan od najvažnijih tehnoloških događaja u regionu Nakon sedam dana treninga pod pokroviteljstvom mentora iz Silicon Valleya, učesnici će imati priliku pokazati svoje znanje kroz 48-satnu programersku borbu - tzv. "hackathon"

 

 

Sarajevski tehnološki park HUB 387 postaje prepoznatljiv i konkurentan na svjetskom IT tržištu. Uskoro u glavni grad BiH stižu stručnjaci iz čuvene "Silikonske doline" koji će kao mentori biti uključen u prvi regionalni tzv. “startup accelerator” program.

 
HUB387 pokrenuo je pionirski projekt u regiji, s ambicioznim ciljem da za 18 mjeseci kreiraju četiri samoodržive tehnološke kompanije koje će biti konkurentne na svjetskom tržištu.

 
U septembru počinje s radom "NEST71 accelerator programme" u koji će biti uključeni najbolji od najboljih developera, kako iz BiH tako i iz drugih zemalja. Selekcija programerskih timova obavljat će se kroz uzbudljiv 48-satni događaj "Hackathon 4 Startups".
 

 
Bit će to jedan od najvažnijih tehnoloških događaja u regionu Nakon sedam dana treninga pod pokroviteljstvom mentora iz Silicon Valleya, učesnici će imati priliku pokazati svoje znanje kroz 48-satnu programersku borbu - tzv. "hackathon".

 
Pobjednički timovi ovog svojevrsnog tehnološkog višeboja, dobiti će inicijalnu investiciju za osamnaest 18 mjeseci rada na startupu, svakodnevno mentorstvo profesionalaca iz Silicon Valleya, atraktivan radni prostor u sarajevskom HUB-u, te Macbook Pro računar.

 

hackathon

"Nadamo se da ćemo ovim i sličnim projektima postati epicentar tehnološkog poduzetništva u regionu i Evropi, te direktno utjecati na smanjenje  odliva mozgova iz naše zemlje.  NEST71 accelerator programme veoma je važan korak za cijeli region, te karika koja će zatvoriti jaz između Sarajeva i velikih IT HUB-ova poput Berlina i Londona“, izjavio je Edin Saračević, suosnivač i direktor sarajevskog HUB-a 387.

 
HUB poziva sve programere koji se ne boje svjetskih izazova, da se prijave. Lansiranje programa kroz događaj "Hackathon 4 Startups kickoff event” održat će se 6. septembra 2014. godine u prostorijama HUB-a u sarajevskom Bosmal City Centru.

 
Prijave, kao i dodatne informacije mogu se pronaći na http://hackathon.hub387.com

 

HUB387, domaćin ovog događaja, je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.


 

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook