VIDEO/ Meteoalarm upozorava

Na hrvatsku obalu stiže ciklona koja je potopila Italiju: Obilne kiše i grmljavinsko nevrijeme

Hronika20.08.14, 11:11h

Na hrvatsku obalu stiže ciklona koja je potopila Italiju: Obilne kiše i grmljavinsko nevrijeme
Narančasto upozorenje znači da će u nekim dijelovima Hrvatske vladati neuobičajene vremenske prilike koje mogu biti opasne za ljude te da se mogu očekivati štete, a eventualno i žrtve

 

Evropski meteorološki servis Meteoalarm za četvrtak je najavio narančasto, drugo najviše upozorenje na obilne kiše i grmljavinsko nevrijeme za centralne dijelove Hrvatske te za cijeli Jadran, osobito sjeverni, javljaju hrvatski mediji.

 

Već tokom noći sa srijede na četvrtak plitka ciklona, koja se formirala iznad sjeverozapadnih dijelova Italije te nekim mjestima jučer donijela brojne pijavice i obilne kiše (u Fiorinu u zaleđu Genove palo je čak 300 litara po m2), tokom sutrašnjeg jutra će se sa zapada premještati prema istoku Hrvatske.

 

'To i jest problem ovoga ljeta - imali smo brojne plitke ciklone koje su trajale relativno kratko jer su ostajale bez hrane čim bi prešle s mora na kopno, no ipak su nekim krajevima donijele obilne kiše i uzrokovale nevolje i štete', ističu prognostičari Meteo centra.

 

Prema podacima mrežne stranice Meteoalarma u najzapadnijim dijelovima Hrvatske, osobito u riječkom području već danas postoji vjerovatnoća veća od 60 posto za izraženije pljuskove i grmljavine.

 

No u noći i sutra očekuje se znatno pogoršanje vremena s grmljavinom, kišom i pljuskovima koji će mjestimice biti izraženiji i obilniji, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

 

Narančasto upozorenje znači da će u nekim dijelovima Hrvatske vladati neuobičajene vremenske prilike koje mogu biti opasne za ljude te da se mogu očekivati štete, a eventualno i žrtve.

 

U legendi se stanovništvu savjetuje da bude svjesno opasnosti koje mogu biti neizbježne te da slijedi upute vlasti.

 

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook