Pazite gdje se kupate

Urađene analize mora na hrvatskim plažama, evo rezultata

Hronika20.08.14, 09:08h

Urađene analize mora na hrvatskim plažama, evo rezultata
Zbog izlijevanja velike količine otpadne vode na plaži je podignuta crvena zastava koja upozorava kupače o zabrani kupanja

 


Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je od 12. do 16. augusta proveo sedmo redovno uzorkovanje mora na istarskim plažama. Ukupno jeuzorkovano 204 uzorka mora na plažama od Savudrije do Brseča od čega je redovno uzorkovano 203 uzorka dok je jedan uzorak s plaže u Pješčanoj uvali u Općini Medulin uzet 12. i 16. augusta zbog iznenadnog onečišćenja mora koje se dogodilo u subotu 16. augusta.


 
Zbog izlijevanja velike količine otpadne vode na plaži je podignuta crvena zastava koja upozorava kupače o zabrani kupanja.  Ondje će biti izvješena sve dok se svakodnevnim  uzorkovanjem i analizom ne utvrdi da kakvoća mora zadovoljava standarde.


Od ukupno 204 uzorka na 201 mjernoj tački zabilježena je izvrsna kakvoća mora što iznosi 98,53 posto od ukupno analiziranih uzoraka. Na jednoj je plaži zabilježeno more pogodno za  kupanje sport  i rekreaciju, dok je zadovoljavajuća kakvoća mora u odnosu na propisani standard zabilježena na jednoj plaži na rovinjskom Crvenom otoku,  u uvali zapadno od nasipa s oznakom Ro40.

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook