U Splitu u 83. godini

Umro Zvonimir Stenek, nekadašnji dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu i diplomata

Hronika19.08.14, 18:35h

Umro Zvonimir Stenek, nekadašnji dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu i diplomata
Pored akademske i diplomatske karijere, prof. dr. Zvonimir Stenek je dugo bio član uprave Fudbalskog kluba Željezničar iz Sarajeva

 

U Splitu je u 83. godini preminuo prof. dr. Zvonimir Stenek, dugogodišnji profesor i dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu, nekadašnji diplomata u Vatikanu, Čileu i Peruu.

 

Sahrana prof. dr. Steneka bit će obavljena u četvrtak, 21. augusta, u 17.00 sati, na Gradskom groblju Lovrinac u Splitu.

 

Stenek je rođen 1932. godine u Konjicu, gdje je pohađao osnovnu školu.

 

Srednju geodetsku školu je završio u Pančevu, Pravni fakultet u Sarajevu a postiplomske studije u Nansiju u Francuskoj.

 

U bogatoj profesionalnoj karijeri je bio novinar, jedno vrijeme urednik studentskog lista “Naši dani”, redovni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu i šef katedre za državno i međunarodno javno pravo, zatim prodekan i dekan tog fakulteta.

 

Uz rad na fakultetu, surađivao je i s Međunarodnom Organizacijom Rada u Ženevi na pitanjima radnog prava i sindikata.

 

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka vrši dužnost jugoslavenskog ambasadora u Vatikanu, a nekoliko godina kasnije odlazi na mjesto ambasadora u Limi, Peru.

 

Odatle ga, zajedno sa suprugom i sinovima Draganom i Vladom, životni put odnosi u Čile.

 

Tu postaje profesor prava na dva najprestižnija čileanska univerziteta u Santiagu. Tokom tih godina izrađuje i uređuje prvi pravni rječnik na tim prostorima i sukreira prvi program doktorata pravnih nauka na jednom od univerziteta na kojem je predavao.

 

Pored akademske i diplomatske karijere, prof. dr. Zvonko Stenek je dugo bio član uprave Fudbalskog kluba "Željezničar" iz Sarajeva.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook