Ključ zadovoljstva

Jedanaest fascinantnih činjenica o klitorisu

DEPO PLUS19.08.14, 18:00h

Jedanaest fascinantnih činjenica o klitorisu
Urologinja Helen O’Connell pružila je 1998. uvid u cjelokupnu anatomiju klitorisa, no neke stvari o tom našem ključu zadovoljstva još nas mogu iznenaditi - ugodno

 

1. Između 50 i 75 posto žena treba stimulaciju klitorisa kako bi doživjele orgazam. Većina žena ne može postići vrhunac samo uz penetraciju.

 

2. Golim okom vidimo samo djelić klitorisa, ne cijeli. Zapravo, on je u prosjeku dug oko 10 centimetara (gotovo kao prosječni penis koji nije u erekciji), ali njegove tri četvrtine skrivene su u ženskom tijelu. Da, govorimo o zakopanom blagu pa samo razmislite o potencijalnim užicima koje krije cijelo to područje našeg tijela. P. S. Jeste li sigurni da ste istražili sve mogućnosti?

 

3. U klitorisu se nalazi 8000 živčanih završetaka, dvostruko više nego što ih ima u glaviću penisa. Sorry, dečki!

 

4. Klitoris raste tokom života. Nakon menopauze klitoris se može povećati dva i pol puta u odnosu na njegovu veličinom u tinejdžerskoj dobi žene. Zato nije nimalo čudno što neke žene imaju jače orgazme u pedesetim godinama i kasnije! No veličina možda i nije važna. Ne postoje istraživanja koja bi povezivala veličinu klitorisa s količinom užitka. I baš nas briga – žene nisu sklone mjerenju i uspoređivanju – jeste li ikad upoznali ijednu ženu koja se pohvalila veličinom svog klitorisa? Frajere koji se hvale dužinom svog penisa sigurno jeste, a mi ćemo im rado to prepustiti. Evo još jedne zanimljive činjenice, žene koje su rodile imaju veći klitoris. Najveći izmjeren dugačak je 30 centimetara.

 

5. Dakle, shvatili ste da je klitoris jedna velika zona užitka. Istraživanja su pokazala da većini žena odgovara kružna stimulacija klitorisa. Također, iako je cijeli klitoris prepun živčanih završetaka, njegov gornji lijevi kvadrat najosjetljiviji je na dodire. Smatra se da je zbog toga i najugodnija stimulacija klitorisa kružnim pokretima koji završavaju na njegovu vrhu.

 

6. Što je dečkima penis, nama je klitoris, ne vagina. Dugo se vjerovalo da je vagina ženski ekvivalent penisa, samo preokrenut, ali usporedba s klitorisom je prikladnija. Anatomska struktura im je slična, napravljeni su od istog materijala, a penis bismo mogli opisati kao klitoris izvučen iz tijela. Klitoris čak i erektira kada je stimuliran!

 

7. Klitoris postoji radi ženinog užitka. I to je jedina njegova svrha. Penis, međutim, uz užitak, ima i drugu svrhu, a to je reprodukcija.

 

8. Ne postoje dva ista – žene imaju klitorise koji se razlikuju po veličini i obliku. Neki su skriveni ispod kožice, neki ponosno vire van. Neki žele da ih se dodiruje sasvim nježno, drugi priželjkuju žešću akciju. Znate, potrebno je prilično vremena da shvatite što sve vaš klitoris može i želi pa mu se posvetite. Nemojte pretpostaviti da znate kakav je i što voli nego to pomno otkrivajte.

 

9. Klitoralni orgazam može polučiti između 3 i 16 kontrakcija i može trajati između 10 i 30 sekundi. Ali to ne isključuje činjenicu da su mnoge žene sposobne doživjeti višestruke orgazme koji uključuju kontrakcije u zdjelici. Neki istraživači seksolozi pokušali su usporediti muške i ženske orgazme te su zaključili da čak i onaj najprosječniji klitoralni orgazam traje dulje od snažnog kod muškaraca. Dečki, što da vam kažemo, imamo veći broj živčanih završetaka u klitorisu nego vi u glaviću penisa.

 

10. Dr. Freud je definitivno bio u krivu. Osam hiljada živčanih završetaka na glaviću komunicira i povezano je s dodatnih 15 hiljada živčanih završetaka na cijelom području zdjelice. To znači da su, suprotno od teorije Sigmunda Freuda kojom je tvrdio da su klitoralni orgazmi inferiorni u odnosu na druge, tehnički svi su orgazmi klitoralni pa čak i oni vaginalni.

 

11. Jeste li znali da riječ klitoris dolazi od grčke riječi za ključ? I sad znate da vaše tijelo ima ključ kojim se otvaraju vrata veeelikog seksualnog zadovoljstva.

 

(Cosmopolitan.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook