Premijerka RS u posjeti općini Novo Sarajevo

Cvijanović: Treba obezbijediti podršku za povratak Srba u Sarajevo

Front19.08.14, 17:25h

Cvijanović: Treba obezbijediti podršku za povratak Srba u Sarajevo
Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i osveštanjem grožđa, danas je započelo obilježavanje krsne slave hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo

 

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da za povratak Srba u Sarajevu treba da postoji institucionalna i svaka druga podrška, kako iz Republike Srpske, tako i iz drugog entiteta, kao što je Srpska na raspolaganju onima koji žele da se vrate u ovaj entitet ili u Federaciju BiH (FBiH), javlja Srna.

 

"Republika Srpska je uvijek svim svojim institucionalnim kapacitetima na raspolaganju onima koji žele da se vrate u Republiku Srpsku, kao i u Sarajevo i druge dijelove FBiH", naglasila je Cvijanovićeva.

 

Ona je novinarima u Sarajevu rekla da je Srpska za povratak Srba u Sarajevu uvijek reagovala spremno, ali je potrebno i partnerstvo FBiH da bi se ljudima omogućilo da se vrate, dođu do svoje imovine, riješe statusna i neka druga pitanja.

 

Cvijanović je danas prisustvovala obilježavanju krsne slave hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo, gdje je novinarima rekla da značaj ove svetkovine i svijesti o tome ko su Srbi pokazuje zajedništvo malog broja pripadnika ovog naroda koji žive u Sarajevu.

 

"Ovo je divan događaj! Drago mi je da pokažemo da smo ovdje zajedno, da treba da zajedno obilježavamo, slavimo i sjećamo se onog čega treba da se sjećamo i da znamo šta da radimo u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva.

 

Svetom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i osveštanjem grožđa, danas je započelo obilježavanje krsne slave hrama Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo.

 

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu, kojeg je projektovao profesor Aleksandar Deroko, završen je 1940. godine, a osveštan je 8. septembra iste godine.

 

U svome relativno kratkom postojanju od 70 godina, hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu dva puta je zatvaran i skrnavljen.

 

U periodu 1941–1945. godine vlasti takozvane Nezavisne Države Hrvatske zatvorile su hram, a sveštenike protjerale, dok je u ratnom periodu 1992–1995. hram bio opljačkan. Obnovljen je i osveštan po završetku rata 1995. godine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook