Merkelova o novodnom prisluškivanju Turske

U javnosti ne govorim o radu obavještajnih službi

Front18.08.14, 22:00h

U javnosti ne govorim o radu obavještajnih službi
Njemačka kancelarka Angela Merkel, vezano za tvrdnje prema kojima je Njemačka obavještajna služba (BND) prisluškivala Tursku, izjavila je da informacije o radu obavještajnih službi ne daje u javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

Merkelova se danas u Berlinu sastala sa latvijskom premijerkom Laimdotom Staujumaom, a nakon sastanka je odgovorila na pitanja novinara vezano za navodno prisluškivanje Turske. Na pitanje novinara, koji je podsjetio na navode da je BND prisluškivao Tursku, "da li se ovo podudara sa vašim riječima da se prijatelji ne prisluškuju", Merkelova je odgovorila:

 

"Ne dajem informacije u javnosti o radu obavještajnih službi u Njemačkoj. O svemu što je potrebno razgovara se i raspravlja u parlamentarnom kontrolnom odboru (PKGR), koji može dati više informacija".

 

Podsjetimo, njemački mediji prethodnih dana pisali su da je Njemačka obavještajna služba (BND) prisluškivala Tursku, koja je članica NATO-a kao i Njemačka. Navodi se da je njemačka vlada 2009. godine na dnevnoj bazi pratila zvaničnu Ankaru.

 

Njemačka nije nastavila sa praćenjem Turske nakon što su se pojavile glasine da je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) pratila Njemačku.

 

"Der Spiegel" piše da je njemačka obavještajna služba pratila i telefonske razgovore američkog državnog sekretara Johna Kerryja.

 

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu danas je izjavio da će vezano za ovu temu razgovarati sa njemačkim šefom diplomatije Frankom Walterom Steinmeierom.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook