Delegacija iz Japana poručila

Za dolazak japanskih privrednika na bh. tržište potrebna je veća socijalna stabilnost

Front18.08.14, 17:36h

Za dolazak japanskih privrednika na bh. tržište potrebna je veća socijalna stabilnost
Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Doma Božom Ljubićem, primila je danas u službenu posjetu delegaciju Predstavničkog doma Parlamenta Japana, na čelu s predsjednikom Predstavničkog doma Bunmei Ibukijem.



Na samom početku današnjeg zvaničnog radnog sastanka, Ljubić zahvalio je prijateljskom narodu Japana na kontinuiranoj pomoći obnovi Bosne i Hercegovine i njenih privrednih kapaciteta kao i potpori sveukupnom razvoju demokratskih odnosa.


Ljubić također je iskazao posebnu zahvalnost za pomoć koju Japan pruža u sanaciji šteta od poplava koje su našu zemlju zadesile početkom maja ove godine.


Inače, tokom sastanka, na kojem su pored zamjenika predsjedavajućeg, prisustvovali i poslanici Predstavničkog doma Azra Hadžiahmetović, Lazar Prodanović, Mato Franjičević i Mirsad Đugum, istaknuto je da postoji mnogo prostora za dalje širenje privredne saradnje dvije prijateljske zemlje i doprinos smanjenju stope nezaposlenosti a kao oblasti koje bi bile interesantne za snažnije ulaganje japanskih privrednika potencirani su obnovljivi izvori energije, turizam i proizvodnja zdrave hrane.



Gosti iz Japana iznijeli su uvjeravanje da je za bolji nastup japanskih privrednika na bh. tržištu neophodna veća socijalna stabilnost BiH.



Ljubić je odgovorio da bi bilo dobro da potencijalni investitori znaju da je BiH vrlo povoljno i sigurno tržište i da je po općoj sigurnosti građana naša zemlja u samom evropskom vrhu.


Članovi delegacije Parlamenta Japana danas su se posebno interesirali za pripreme za predstojeće opće izbore i izrazili nadu da će oni biti održani u demokratskom duhu te da će nakon njih brzo biti formirana nova vlast.



U okviru posjete Bosni i Hercegovini visoki japanski zvaničnici susreli su se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a obišli su i Klinički centar Sarajevo, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook