FOTO/ PUT ZA EVROPU - S PRINCIPOM ILI BEZ NJEGA

Izložba 'Mir, mir, mir', večeras u Collegium artisticumu

DEPO Art14.08.14, 10:37h

Izložba 'Mir, mir, mir',  večeras u Collegium artisticumu
'Na prostoru gdje prošlost preplavljuje historiju događaji se ocjenjuju sami po sebi, bez racionalne provjere, izvan kontrole povjesnog uma' (Predrag Matvejević iz teksta O mojoj melankoliji – Balkanu)'

Izložba u Sarajevu je deo šireg projekta pod nazivom Put za Evropu – sa Principom ili bez njega koji je zamišljen kao niz izložbi savremene umetnosti čiji se sadržaj i forma menjaju u zavisnosti od konteksta i prostora s obzirom da nije reč o putujućoj izložbi već o nizu » stanica « vizuelnog istraživanja na teme principa, identiteta (ličnog i kolektivnog) , odnosa između političkog i ličnog, između istorije i života u proteklih sto godina.

 

Displaying Srdjan Keča_Pismo ocu_dokumentarni film_48min_2011.jpg

 

Vijek koji obilježavamo i „proslavljamo“ ostavio je za sobom niz ratova od kojih je svaki sa većim brojem žrtava od predhodnog. Vrijednost ljudskog života devalvirana je gotovo do besmisla. Pitanje heroja i antiheroja doživjelo je apsolutni trijumf partikularnog interesa. Sa istorijske tačke gledišta, taj vijek je sada predmet preispitivanja, uglavnom pripada sjećanju, a ono je itekako povezano sa ovim „sada“ i „poslije“ jer život i smrt podjednako pripadaju budućnosti naše egzistencije.

 

Displaying nemanja cvijanovic_Novipredlog_Nacrt Gustava Klimta za realizaciju friza za dnevni boravak u palati Stoklet u Briselu.jpg

 

I ukoliko pođemo od teze da je istorija zapravo savremena „storija“, ona koju živimo, potreba za stalnim vraćanjem na prošlost i preispitivanjem identiteta, pojašnjava nam Principe na osnovu kojih delamo ili ne sada, o čemu govore radovi srpskih i bosanskih umjetnika. Suočavajući se sa ratovima na prostoru bivše Jugolavije devedesetih i odgovornošću, suočavamo se zapravo sa skoro istim pitanjima, a to su pitanja o osjećaju stogodišnje nes(a)vršenosti, osujećenog progresa, vrijednosne konfuzije i identiteta (ličnog i političkog). Gdje pripadamo? Kako nas je ovaj vijek ratova oblikovao i uticao na naše živote?

 

Displaying Ibro-Hasanovic_No-More-Heroes_2012.jpeg

 

Autorke projekta i kustoskinje: Mia David i Zorana Đaković Minniti

Organizator: Kulturni centar Beograda www.kcb.org.rs

Autor vizuelnog identiteta: Borut Vild

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd, Collegium Aritsticum
 

 

Displaying Vladimir Nikolic_kraj sveta 2013.jpeg

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook