Poplave u BiH

Voda se povlači, ali teško stanje i dalje u Srebreniku, Gračanici i Čeliću

Hronika08.08.14, 12:55h

Voda se povlači, ali teško stanje i dalje u Srebreniku, Gračanici i Čeliću
U jutrošnjim mjerenjima koja su izvršena u sedam sati, vodostaj jezera Modrac iznosio je 200,61 metara, i u odnosu mjerenje jučer nivo je viši za 9 centimetara, potvrdili su za Anadolu Agency (AA) iz Kantonalne Uprave civilne zaštite Tuzla.

 


U općini Srebrenik, prijavljeno je aktiviranje 55 novih klizišta. U potpunosti je prekinut saobraćaj za Seonu, kroz naselje Dedići, put za Crveno Brdo i Memiće u naselju Jasenica je u prekidu, most za Ljenobud  je skoro neupotrebljiv, a istim se služe i stanovnici naselja Duboki Potok 3 i Bjelave. Prekinuta je i putna komunikacija za Gornji Srebrenik i to na dva mjesta.


Prema podacima Kantonalne Uprave civilne zaštite Tuzla, u općini Gračanica, nivo rijeke Spreče u protekla 24 sata je stagnirao, a vodostaj na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati bio je 445 cm. Svi lokalni vodotoci su u povlačenju. Ekipe su izvršile nove evakuacije tri porodice sa 11 članova u mjesnoj zajednici Rašljeva, dok su iz Miričine evakuisali 10 porodica sa oko 40 članova. Prema posljednjim podacima, oko 450 hektara poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju je pod vodom. Ekipe su sanirale odrone na putu, stoga je magistralni put M – 4 Tuzla – Doboj, prohodan.


Vodena bujica oštetila je 7 mostova u općini Čelić. Usljed plavljenja oko 250 objekata, evakuisano je 110 osoba. Još uvijek nije omogućeno snabdijevanje pitkom vodom u ovoj općini.


Rijeka Spreča se usljed obilnih kišnih padavina predhodnih dana, izlila iz korita kompletnom dužinom i pod vodom se nalazi oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u općini Živinice.


Pod vodom je još uvijek oko 500 hektara poljoprivrddnog zemljišta na području općine Doboj Istok. Bujica je oštetila i preko 50 mostova na lokalnim vodotocima. Poljoprivredni usjevi lokalnih mještana su potpuno uništeni.


U odbrani od poplava na području kantona Tuzla, angažovana je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook