Okruženi klizištima

Stanovnici Željeznog Polja u strahu: Bujice ponovo zatrpale ceste do sela pogođenih klizištima

Hronika02.08.14, 09:14h

Stanovnici Željeznog Polja u strahu: Bujice ponovo zatrpale ceste do sela pogođenih klizištima
Iako čišćenje traje, kiša koja ponovo pada prijeti novim bujicama. Novi nanosi su na glavnom putu od magistralne ceste M17 prema selima na području Željeznog Polja

 

Kiša koja je padala tokom protekle noći, donijela je nove probleme stanovnicima sela na području žepačke mjesne zajednice Željezno Polje. Novi nanosi blokirali su glavnu saobraćajnicu, javlja Federalna.ba.

 

Iako čišćenje traje, kiša koja ponovo pada prijeti novim bujicama. Novi nanosi su na glavnom putu od magistralne ceste M17 prema selima na području Željeznog Polja.

 

Prema riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Žepče Muhameda Jusufovića, saobraćajnica prema mjestu Čole bila je blokirana i sada je na terenu angažirano nekoliko mašina koje rade na uspostavljanju komunikacije prema Željeznom Polju. Uz stalnu opasnost od blokada glavne saobraćajnice, stanovništvo ovog područja živi u strahu od novog pomijeranja tla. Središte Željeznog Polja – sela Balačići i Šahmani su, naime, u takozvanoj crvenoj zoni. No, utisak je kako je neizvjesnost ono što najviše pogađa ljude koji žive okruženi klizištima. Oni i dalje čekaju zvanične upute u vezi s eventualnim iseljavanjem ili sanacijom posljedica prirodne nesreće koja ih je zadesila.

 

“Nekakvih obećanja je bilo, ali još nema ništa konkretnog – da nam se kaže gdje ćemo dobiti ili graditi nove kuće”, kaže Jusuf Mujić, žitelj sela Balačići, u Željeznom Polju.

 

U iščekivanju konkretnih odgovora, preostaje borba s ćudljivom prirodom i kišom koja je stalna prijetnja. Nastavlja se tako raščišćavanje glavnog puta, a u danima vikenda, uz angažman dodatnih građevinskih mašina, slijedi i radna akcija.

 

(Federalna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook