PREDIZBORNE MANIPULACIJE ILI OBJEKTIVNO ISTRAŽIVANJE

Da su izbori u nedjelju, za Suljagića bi glasalo 25 posto, a za Cerića samo 3 posto građana

Front01.08.14, 16:43h

Da su izbori u nedjelju, za Suljagića bi glasalo 25 posto, a za Cerića samo 3 posto građana
Redakcija The Bosnia Times je u posjedu istraživanja koje je agencija Valicon provela putem telefonskog anketiranja na području Federacije BiH na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika koje daje naznake u kojem smjeru bi se mogli kretati rezultati predstojećih oktobarskih općih izbora.

 


Prema ovoj anketi, ohrabrujuće je da se s približavanjem datuma izbora mijenja raspoloženje ispitanika i da se za razliku od većine prethodnih anketa koje su bile dostupne u javnosti sve više ispitanika izjašnjava kako će vjerovatno izaći na izbore. Tako u slučaju ove ankete približno 70% ispitanih odgovara da će sigurno ili vjerovatno obaviti svoju građansku dužnost izlaska na izbore. Do sada je ovaj broj jedva prelazio 50%.


Što se tiče političkih stranaka, nije opala podrška Demokratskoj fronti Željka Komšića, čak se u odnosu na prethodna ispitivanja javnog mnijenja i povećala, te se čak 29% ispitanih izjasnilo da bi na području FBiH glasali za ovu stranku da se u ovom trenutku održavaju parlamentarni izbori. SDA je druga po preferencijama ispitanika sa 17%, što je nešto manje u odnosu na ostvareni rezultat na prošlim Općim izborima održanim 2010, dok SBB-u podršku daje 12% anketiranih, što bi bio identičan rezultat u odnosu na prošle parlamentarne izbore za federalni nivo vlasti. SDP bilježi sve veći pad i nailazi na podršku svega 7% ispitanika, što je identična podrška koju je u anketi dobio HDZ BiH kao najbolja stranka s hrvatskim predznakom među ponuđenim opcijama. HDZ 1990 u provedenoj anketi je zadobio povjerenje 4% anketiranih, dok se Narodna stranka Radom za boljitak i nekad snažna Stranka za BiH nalaze na rubu izbornog praga od 3%. Ostale stranke nemaju velike šanse da na federalnom nivou prijeđu izborni prag.


Osim  što je za očekivati da, A-SDA i DNZ, koji kao regionalno jake stranke ne osvoje ukupno više od 3% glasova, zbog jakog regionalnog utjecaja u USK redovno ulaze u Parlament Federacije.


Zanimljivo je da 6% ispitanih odgovara da bi predalo nevažeći listić ili ga pocijepalo.


The Bosnia Times portal prvi objavljuje rezultate jednog ozbiljnijeg istraživanja javnog mnijenja kada je u pitanju izbor za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te razriješava neke dileme oko ključnih favorita. Emir Suljagić, kandidat Komšićevog DF-a, u velikoj mjeri prati popularnost stranke i ima povjerenje 25% ispitanih na području Federacije BiH, što ga nesumnjivo stavlja u red favorita. Aktuelni član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Bakir Izetbegović, neznatno lošije stoji u odnosu na popularnost stranke i uživa povjerenje od 16% ispitanih, što govori u prilog da za sada nema kampanje u samoj stranci koja bi išla protiv vlastitog kandidata, a koju mnogi mediji intenzivno najavljuju. U krug najužih favorita ulaze i Fahrudin Radončić, s trenutnom podrškom od 14%, te Bakir Hadžiomerović s podrškom od 13% među ispitanicima uz zanimljivost da ovaj bivši novinar uživa skoro dvostruko veće povjerenje među anketiranim u odnosu na stranku koja ga je kandidovala. Također je zanimljivo da bivši reisul-ulema dr. Mustafa Cerić ipak nije doživljen kao budući politički lider i s podrškom od jedva 3% ispitanih se može utvrditi da su šanse za pobjednički rezultat minimalne i da teško može računati na glasove iz struktura organiziranih stranaka. Upravo je ova kandidatura bila velika nepoznanica za mnoge političke analitičare u prethodnom periodu od isticanja Cerićeve kandidature do danas.


Očekivano, u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva najveći broj ispitanih daje prednost Draganu Čoviću, kandidatu HDZ BiH, s 8% podrške. Ipak, Čović se ne bi trebao rano radovati, jer Martin Raguž trenutno uživa nezanemarivih 6% podrške od svih ispitanih, što mu daje za pravo za dalju kvalitetnu predizbornu borbu. Živko Budimir s 3% i Anto Popović, drugi kandidat DF-a, s 1% podrške, po svemu sudeći ostavljaju dvojac Čović-Raguž u samostalnoj utrci za prvog među Hrvatima u BiH.


Kada je u pitanju regionalna zastupljenost podrške, evidentno je da Demokratska fronta preuzima primat u jakim bazama SDP-a, sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, dok SDA drži priključak u Srednjo-bosanskom i Zeničko-dobojskom kantonu. HDZ BiH tradicionalno najbolje stoji u kantonima s hrvatskom većinom.


Ovakvi rezultati istraživanja ne odstupaju značano od trendova prethodnih istraživanja dostupnih u javnosti, uz očito značajno pomjeranje lijevo orjentiranog biračkog tijela od opadajućeg SDP-a, prema rastućem DF-u. To je trend koji se nastavlja s obzirom da smo neformalnim kanalima saznali rezultate anketa koje su u proteklom periodu obavile neke relevantne međunarodne organizacije, a koje još nisu dostupne javnosti i koje ovakav trend potvrđuju.


U smislu trenda može se govoriti da će se glavna utrka voditi između svježih snaga DF-a i SBB-a s jedne strane i tradicionalne SDA s druge strane, uz vrlo izvjestan historijski najlošiji rezultat SDP-a na općim izborima. Kada su u pitanju kandidati za člana Predsjedništva BiH izbor će se ipak suziti između nekoliko kandidata među brojnima koji su istakli kandidature i to između Suljagića, Izetbegovića, Radončića i Hadžiomerovića kod Bošnjaka i Čovića i Raguža među Hrvatima.


TBT će se i u narednim sedmicama baviti ozbilnjim političkim analizama i prognozama izbornih rezultata.

 

Tekst preuzet sa portala The Bosnia Times koji se u opisu svog djelovanja poziva na nezavisno novinarstvo i njegovanje tradicionalnih vrijednosti žurnalizma, ali je istovremeno medij bez impresuma i dostupnih imena urednika i novinara redakcije koji stoje iza portala. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook