PORUKE RAHMETLI PREDSJEDNIKA

Zašto je Alija Izetbegović savjetovao Bakiru da ne ide na izbore za člana Predsjedništva BiH?!

Front01.08.14, 16:33h

Zašto je Alija Izetbegović savjetovao Bakiru da ne ide na izbore za člana Predsjedništva BiH?!
Alija Izetbegović je naime, u jednom intervjuu koji je dao sarajevskom magazinu 'Start nedugo prije svoje smrti, rekao kako svom sinu ne bi savjetovao da ga pokuša naslijediti


Rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH za svog života izjavio je kako ne bi savjetovao svog sina Bakira da se kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).


Alija Izetbegović je naime, u jednom intervjuu koji je dao sarajevskom magazinu 'Start nedugo prije svoje smrti, rekao kako svom sinu ne bi savjetovao da ga pokuša naslijediti:
 

"Kada bi Vam sin Bakir kazao da se želi kandidirati za člana Predsjedništva BiH, ili u nekoj ljepšoj budućnosti za predsjednika BiH, šta biste mu savjetovali?


- Da to ne čini. Ali, koliko znam, ni Bakirove ambicije ne idu u tom pravcu – rekao je Alija tada.


No, očito nije dovoljno dobro poznavao ambicije svog sina koji se već nekoliko godina nakon njegove smrti kandidirao za Predsjedništvo BiH, a ove godine ide na izbore za novi mandat. U zanimljivom intervjuu, Alija je govorio o mnogim stvarima koje su i danas aktuelne.


Naprimjer, na pitanje u kojeg mladog političara najviše vjeruje odgovorio je – Amor Mašović. No, uprkos Alijinom povjerenju, Mašović u svojoj stranci nikada nije dogurao dalje od federalnog i kantonalnog poslanika.


Također, na pitanje o tome s kim bi SDA trebala u koaliciju, Alija je rekao – SDP, i to "zato što žele Bosnu i Hercegovinu".


Na pitanje o tadašnjem reisu, a sadašnjem nezavisnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH dr. Mustafi Ceriću, Alija je rekao da se radi o "najjobrazovanijem i najaktivnijem reisu u istoriji ove institucije".


To se uveliko razlikuje od onoga što o dr. Ceriću govori njegov sin Bakir, prenosi NAP.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook