Muke bh. građana koji žele putovati

Vize za Novi Zeland izdaju se u Londonu, za Argentinu u Budimpešti...

Hronika01.08.14, 15:34h

Vize za Novi Zeland izdaju se u Londonu, za Argentinu u Budimpešti...
Državljanima Bosne i Hercegovine najteže je doći do vize za putovanja na Novi Zeland s obzirom da se ona izdaje u Londonu, u Velikoj Britaniji, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

 

 

 

Viza koja primjerice za turističke posjete košta 85 funti uz dodatnih 19 funti za zahtjev bh. građane koji žele posjetiti Novi Zeland tako će ukupno stajati 104 funte (oko 260 KM). 

 

No, stvarni troškovi mogu biti daleko veći, u slučaju poziva na dodatni razgovor u London, u Amabasadu Novog Zelanda. Osim toga upitan bi bio i sam odlazak bh. državljana u London s obzirom da je građanima Bosne i Hercegovine potrebna viza za putovanja u Veliku Britaniju. 

 

Vlast prilikom putovanja na Novi Zeland osim vize zahtijeva i posjedovanje 1000 novozelandskih dolara mjesečno + 400 (oko 1.750 KM). 

 

Problema prilikom putovanja i u druge brojne države koje nemaju svoja diplomatsko-konzularna predstavništva u Bosni i Hercegovini imaju Bosanci i Hercegovci. 

 

Tako za putovanja u Argentinu po vizu državljani Bosne i Hercegovine moraju putovati u Budimpeštu, Mađarsku, jer se ona mora zatražiti lično i ličnim prisustvom.

 

U glavnom gradu Mađarske, izdaje se viza za bh. građane i prilikom putovanja na Tajland, ali i Moldaviju, te Kubu. 

 

Državljani BiH, nosioci običnih putnih isprava, prilikom turističkih putovanja na Kubu potrebno je da posjeduju turističku karticu (Tourist Card). Turistička kartica se može kupiti u bilo kojem Konzulatu Kube u svijetu, i cijena iste iznosi 22 eura (oko 44 KM).

 

Na osnovu turističke kartice boravak na Kubi je moguć do 30 dana. Ukoliko se radi o poslovnim posjetama, kubanski konzulati izdaju vizu na period do 7 dana i cijena iste iznosi 55 eura (oko 110 KM). 

 

U slučaju poslovne posjete državljanima Bosne i Hercegovine potrebna je viza. Viza se izdaje u Budimpešti.

 

Ambasade u Beogradu, glavnom gradu Srbije izadju vize bh. građanima prilikom putovanja u Kraljevinu Maroko, Bjelorusiju, te Meksiko. 

 

No, državljani Bosne i Hercegovine koji putuju kao turisti, u tranzitu ili u poslovnu posjetu Meksiku, izuzeti su od viznog režima ako posjeduju vizu za Sjedinjene Američke Države, bez obzira iz koje države ulaze u Meksiko i vrstu prevoza.

 

Viza za bh. građane za putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Hašemitsku Kraljevinu Jordan izdaju se u glavnom gradu Italije ili na ulasku u zemlju. 

 

Za ulazak u Australiju, australske vlasti ne zahtijevaju naljepnicu vize u putnoj ispravi. Dovoljno je uz važeću putnu ispravu imati grant letter (pismo koje potvrđuje da je viza odobrena i koje sadrži sve podatke o odobrenoj vizi) što je dokaz posjedovanja vize.

 

Cijena ove usluge je kao i cijena turističke vize – 115 eura (oko 230 KM). Savjetuje se nosilac vize da provjeri kod relevantnih državnih organa kroz čije teritorije tranzitira u Australiju, da li zahtijevaju naljepnicu vize u putnoj ispravi, jer australska vlada ne može utjecati na zahtjeve drugih država. Ukoliko aplikant ipak želi naljepnicu vize u svojoj putnoj ispravi, plaća dodatnih 60 eura (oko 120 KM) za ovu uslugu.

 

Nosioci običnih putnih isprava apliciraju za vizu u Ambasadi Australije u Beču, tako što brzom poštom dostave tražene dokumente, potvrdu o uplati za vizu kreditnom karticom – uplatu može izvršiti bilo tko i kopiju putne isprave – putnu ispravu nije potrebno slati. Nakon što se viza odobri aplikantu će biti poslano grant letter e-mailom ili poštom, koje treba imati sa sobom kada bude putovao u Australiju.

 

Nosioci diplomatskih i službenih putnih isprava tražene dokumente (bez pasoške knjižice) potrebno je poslati u Ambasadu BiH u Beču, radi proslijeđivanja u Ambasadu Australije u Beču. Viza će također, biti odobrena elektronski, te će aplikant grant letter dobiti e-mailom.

 

Državljani Bosne i Hercegovine  mogu putovati u Irsku bez obaveze pribavljanja irske vize, ukoliko su u posjedu odgovarajućeg tipa vize Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, i najviše do 90 dana ili u okviru važenja izdate UK vize.

 

Državljanima BiH koji su u posjedu tranzitnih viza, studentskih viza ili viza izdatih po osnovu porodičnog spajanja ili boravka na osnovu supružnika, ulazak nije dozvoljen bez prethodno pribavljene irske vize.

 

Obaveza pribavljanja irske vize i dalje ostaje za državljane BiH ukoliko je u pitanju direktno putovanje u Irsku, a ne preko UK. Viza za bh. državljane inače, izdaje se u Ambasadi Republike Irske u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani. 

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook