'Jugoslavenski Alcatraz'

Hrvatska prodaje Goli otok: Novi vlasnici gradit će veliki turistički kompleks

Hronika01.08.14, 14:20h

Hrvatska prodaje Goli otok: Novi vlasnici gradit će veliki turistički kompleks
Uz Goli otok u prodaju je stavljeno više od 100 nekretnina, među kojima se nalazi i bivša politička škola u Kumrovcu

 

Među 100 nekretnina u državnom vlasništvu Republike Hrvatske koje je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odlučio prodati ili iznajmiti te pozvao sve zainteresirane da do 15. rujna dostave ideje o njihovoj namjeni i bivša kaznionica na Golom otoku.

 

Kaznionica čije se zapuštene zgrade i prateći objekti prema podacima DUUDI-a prostiru na 4.500 kvadratnih metara već godinama propada. U zimskom razdoblju na njega slijeću tek galebovi, a u ljetnim mjesecima u obilazak nekadašnjeg komunističkog zloglasnog zatvora dolaze turisti.

 

Revitalizacija

 

Ravnatelja DUUDI-a Mladena Pejnovića Jutarnji list je upitao kako država vidi buduću funkciju bivšeg "jugoslavenskog Alcatraza". Kazao je kako njegov ured čeka da do 15. septembra ove godine svi zainteresirani koji to žele iskažu interes i daju prijedloge što bi s tim prostorom željeli učiniti.

 

"Ističem da će se i na Golom otoku i svugdje drugdje gdje nudimo državne nekretnine moći raditi samo i isključivu u skladu s prostornim planovima. Ako netko želi da mu nekretninu prodamo, prodati ćemo, ako želi da mu iznajmimo, a ima dobru ideju kako da je stavi u funkciju, iznajmiti ćemo. Nakon 15. rujna kad završi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću i kad dobijemo prijedloge i za Goli otok i ostale ponuđene nekretnine, bit ćemo pametniji. Htjeli bismo osigurati uvjete da se na Golom otoku napravi memorijalno turistički kompleks. Tamo postoje dijelovi koji su predviđeni za turizam. Međutim, nije poanta u tome da mi kao državno tijelo izmišljamo ipredlažemo kako staviti u funkciju te objekte", kazao je Pejnović.

 

Ističe da su se za revitalizaciju Golog otoka, zanimali mnogi: "Dolazili su nam razni i iznosili različite ideje. Jedan znanstvenik je nedavno završio i predao i znanstveni rad na temu Golog otoka i nadam se da ćemo kroz taj rad dobiti i prvi znanstveni sistematski pregled te priče ".


Zapuštene zgrade

 

Saborski Odbor za ljudska prava na poticaj udruge bivših logoraša "Ante Zemljar" još je prije pet godina pokrenuo inicijativu da se donese poseban Zakon o Spomen području Goli otok. Međutim, Vlada još uvijek nije Saboru predložila taj zakon, a Ministarstvo kulture, koje ga je trebalo pripremiti je početkom ove godine proučilo je da ne raspolaže novcem za formiranje i održavanje takvog spomen područja.

 

Zapuštene zgrade bivšeg zatvora nalaze se na jugozapadnoj obali Golog otoka. Zatvorski kompleks sastoji se od upravne zgrade izgrađene 1950. sagrađene od kamenih blokova klesanih rukama zatvorenika koja je u zatvoreničkom žargonu nazvana "hotel". Tu su ostaci zgrade za prijeme i otpuste, zgrada u koj su se nalazile karantena i bolnica, raportna zgrada, potom kompleks "žica" kako su zatvorenici nazivali skup građevina opasan žicom u kojima su bile barake za spavanje.

 

Milioni kvadrata

 

U razdoblju od 1949. do 1956. prema podacima Udruge bivših logoraša "Ante Zemljar" oko 16.000 ljudi osuđeno je na zatvorske kazne od šest mjeseci do dvije godine , ali i na višegodišnje kazne zbog navodne odanosti Staljinističkom režimu. Oko 12.000 osuđenika kazne je u neljudskim uvjetima izdržalo na Golom otoku, a 400 njih nije preživjelo zatvor.

 

Među 100 ponuđenih nekretnina je još jedan simbol bivšeg režima - bivša politička škola u Kumrovcu. "Nemamo ideju što bi tamo trebalo biti, čekamo ponude", kaže ravnatelj DUUDI-a.

 

On naglašava kako DUUDI nikada dosad nije nudio na prodaju ili najam toliko državnih nekretnina od jednom. "Nudimo ukupno 20 milijuna četvornih metara državnog izgrađenoga ili neizgrađenog prostora, što je pet kvadrata po svakom građaninu ove države"kaže Pejnović.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook