OBAVEZA ZA SVE PRIVREDNE SUBJEKTE U FBIH

Uključite se u bh. sisteme upravljanja otpadom: Najniže naknade u EKO ŽIVOT-u!

Biznis Klub01.08.14, 10:16h

Uključite se u bh. sisteme upravljanja otpadom: Najniže naknade u EKO ŽIVOT-u!
Obaveze se ne mogu izbjeći, a privredni subjekti koji se ne uključe u neki od bh. operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, dužni su da uplaćuju znatno veće naknade u Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH


Krajem 2011. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, kojim se svi privredni subjekti na prostoru Federacije BiH, a koji se u svom poslovanju bave stavljanjem ambalaže ili proizvoda u ambalaži na tržište, obavezuju da se uključe u sistem upravljanja otpadom.
Ova obaveza utvrđena je kako bi se u Federaciji BiH uspostavio i razvio sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.


Naime, odredbama Zakona o upravljanju otpadom (Sl. Novine FBiH br. 33/03 i 72/09) kao i odredbama Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu (Sl. Novine FBiH br. 88/11, 28/13) detaljno su određena prava i obaveze svih pravnih subjekata koji učestvuju u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom, u smislu da su proizvođači, uvoznici, pakeri, distributeri i krajnji snabdjevači dužni uključiti se u sistem upravljanja otpadom.

 

Pravilnik je stupio na snagu u januaru 2012. godine, od kada teku i obaveze prema pravnim subjektima. Veliki broj privredenih subjekata već se uključio u sistem, no mnogo je i onih koji to još uvijek nisu učinili.

 

Stoga se pozivaju svi privredni subjekti da se uključe u sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom preko bh. operatera sistema.


Među njima je i EKO ŽIVOT d.o.o. Tuzla, trenutno najpovoljniji bosanskohercegovački operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, koji propisuje najniže naknade kako bi se što manje opteretila privreda, odnosno kako bi privredni subjekti mogli što lakše izvršiti svoje zakonske obaveze.


- EKO ŽIVOT radi na principu da i subjekti odnosno obveznici sistema koji su uključeni preko EKO ŽIVOT-a mogu da „odlučuju“, tj. daju prijedloge za usmjeravanje sredstava koja uplaćuju operateru sistema. Otvoreni smo za sve njihove ideje i mišljenja, te maksimalno transparentni u svom djelovanju, tako da svi oni koji uplate sredstva mogu u svakom trenutku znati gdje i kako je potrošen njihov novac, navodi Lidija Tomić, direktorica EKO ŽIVOT-a.


Obaveze se ne mogu izbjeći, a privredni subjekti koji se ne uključe u neki od bh. operatera sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, dužni su da uplaćuju znatno veće naknade u Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook