Mirovni pregovori nastavljaju u Kairu

Gaza: Sedamdeset i dva sata primirja, napetost traje

Front01.08.14, 08:15h

Gaza: Sedamdeset i dva sata primirja, napetost traje
Kerry je rekao da će egipatski ministar spoljnih poslova pozvati strane da učestvuju u "ozbiljnim" pregovorima u Kairu i da SAD planiraju da upute manju delegaciju na te razgovore. On je prekid vatre nazvao "dragocjenim vremenom"

Izrael i Hamas su dogovorili trodnevno humanitarno primirje, koje je počelo u 8 sati po lokalnom vremenu. Pregovori o dužoj obustavi vatre se očekuju u Egiptu, javlja Tanjug.

 

Ofanziva u Gazi počela je 8. jula, a od tada ubijeno je stradalo ukupno 1.484 ljudi. Među žrtvama je 1.420 Palestinaca, od čega su većina civili, izraelska vojska je izgubila 61 čoveka, a ubijena su i dva izraelska civila, kao i jedan državljanin Tajlanda u Izraelu.

 

Obje strane su rekle da će "poštovati primirje, ali da će odgovarati na napade".

 

Saopštenje o prekidu vatre objavili su američki državni sekretar John Kerry i generalni sekretar UN Ban Ki-moon.

 

U zajedničkom saopštenju, SAD i UN su saopštile da su dobile uvjeravanja svih strana u konfliktu da su pristali na bezuslovan prekid vatre tokom kojeg će pregovarati o postizanju trajnijeg primirja, javio je AP.

 

U saopštenju se kaže da će "snage na terenu ostati tamo gdje se sada nalaze", što znači, kako navodi Reuters, da se izraelske kopnene snage neće povući iz pojasa Gaze.

 

Kerry je rekao da će tokom prekida vatre civili u Gazi dobiti neophodnu humanitarnu pomoć, sahraniti mrtve, zbrinuti ranjene i nadomjestiti zalihe hrane.

 

"Popravke infrastrukture u oblasti vodosnabdijevanja i energije, takodje mogu biti nastavljene u tom periodu", naveo je on.

 

"Izrael je prihvatio prijedlog SAD/UN o 72-časovnom humanitarnom prekidu vatre koji će početi u petak u osam sati ujutro (pet sati po Griniču)", rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman, a prenosi Reujters.

 

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u New Delhiju da je 72-časovni prekid vatre, koji su dogovorili Izrael i Hamas u sukobu u Pojasu Gaze "zatišje koje nudi šansu" i da je imperativ da strane ulože maksimum napora da pronađu zajednički jezik.

 

Kerry je rekao da će egipatski ministar spoljnih poslova pozvati strane da učestvuju u "ozbiljnim" pregovorima u Kairu i da SAD planiraju da upute manju delegaciju na te razgovore.

 

On je prekid vatre nazvao "dragocjenim vremenom".

 

Kerry je rekao novinarima u New Delhiju da, iako su Sjedinjene Države zahvalne što nasilje i krvoproliće mogu da se prekinu na više od 24 sata, "na stranama je da iskoriste prednost ovog trenutka".

 

"Nema garancija. Ovo je teško, komplikovano pitanje, koje traje godinama i mislim da svi znaju da nije bilo lako doći do ove tačke. Svi znaju da neće biti lako prevazići ovu tačku, ali je imperativ da ljudi ulaže maksimum napora u pokušaju da pronađu zajednički jezik", dodao je Kerry.

 

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je da bi pregovori o Gazi mogli da počnu već u petak, zavisno od toga koliko je stranama potrebno da stignu u Kairo.

 

Taj zvaničnik je dodao da predstavnici Izraela i SAD u Kairu neće sjediti s druge strane stola naspram Hamasa.

 

Prema njegovim riječima, palestinski predsednik Mahmud Abas biće odgovoran za imenovanje plaestinske delegacije za Kairo, ali neće učestvovati u pregovorima.

 

Egipat je pozvao Izrael i Palestinske vlasti da pošalju delegate u Kairo na razgovore o primirju, nakon što su se dvije strane dogovorile o 72-časovnoj obustavi neprijateljstava u pojasu Gaze, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta.

 

Očekuje se da delegacije, uključujući i predstavnike Hamasa u Gazi, svakog momenta otputuju u Kairo, rekao je za AFP neimenovani predstavnik Hamasa.

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook