Britanski 'Independent'

Tajni plan Merkel i Putina: Evropa će priznati Krim, a Rusija osigurati isporuku plina

Front31.07.14, 21:13h

Tajni plan Merkel i Putina: Evropa će priznati Krim, a Rusija osigurati isporuku plina
Osnovne ambicije mirovnog plana Merkel i Putina navodno su stabilizacija granica i osiguravanje gospodarskih poticaja Ukrajini, prvenstveno u vidu novog energetskog sporazuma

 

Njemačka i Rusija skovali su tajni plan kojim namjeravaju okončati međunarodnu krizu oko Ukrajine, piše britanski Independent.

 

Angela Merkel i Vladimir Putin dogovaraju se oko sporazuma u sklopu kojeg bi međunarodna zajednica priznala neovisnost Krima, a Rusija osigurala Evropi sigurnu i neometanu isporuku plina, tvrde izvori britanskog dnevnog lista.

 

Osnovne ambicije mirovnog plana Merkel i Putina navodno su stabilizacija granica i osiguravanje gospodarskih poticaja Ukrajini, prvenstveno u vidu novog energetskog sporazuma. No, kako ističe Independent, sastavni dio plana je međunarodno priznanje neovisnosti Krima, koji bi tada bio slobodan pripojiti se Rusiji, što će pojedine članice UN-a teško podržati.

 

Izvori bliski tajnim pregovorima između njemačke kancelarke i ruskog predsjednika tvrde da bi Rusija u slučaju postignutog dogovora odmah morala povući finansijsku i vojnu podršku ukrajinskim separatistima. Istočni dio Ukrajine, koji se također želi pripojiti Rusiji, ne bi se mogao odcijepiti od ostatka zemlje, ali dobio bi određeni stepenj autonomije.

 

Istovremeno, Ukrajina bi morala pristati da ne traži članstvo u NATO savezu, a Rusija bi se zauzvrat prestala miješati u trgovinske odnose između Ukrajine i Evropske unije. Ukrajincima bi bio ponuđen dugoročni sporazum s ruskim Gazpromom, prema kojem bi se osigurala isporuka plina Ukrajincima, ali i ostatku Evrope. Također, Rusija bi morala isplatiti Ukrajini milijardu dolara odštete.

 

Pregovori između Merkel i Putina, u koje je bio uključen i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, počeli su još prije nekoliko sedmica. Pregovori su međutim trenutno prekinuti zbog nove krize koja je nastala nakon rušenja malezijskog putničkog aviona.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN7md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook