U petak stupaju na snagu

Evropska unija zvanično usvojila ekonomske sankcije protiv Rusije

Front31.07.14, 19:48h

Evropska unija zvanično usvojila ekonomske sankcije protiv Rusije
EU želi da smanji pristup Rusije evropskim tržištima kapitala. Preduzeća iz Evropske unije neće više moći kupovati akcije ili neke druge financijske instrumente u ruskim financijskim institucijama, naročito državnim bankama i njihovim filijalama, precizira se u saopćenju Vijeća

 

Lideri Evropske unije zvanično su u četvrtak usvojili ekonomske sankcije protiv Rusije kako bi prisilili predsjednika Vladimira Putina da prestane podržavati proruske separatiste na istoku Ukrajine, saopćilo je Evropsko vijeće.

 

Dvadeset i osam vlada je dalo pismeno odobrenje, s čim je izbjegnuto sazivanje evropskog samita. Ono daje legalan osnov sporazumu koji su u utorak postigli ambasadori u Bruxellesu.

 

Sankcije su u toku dana objavljene u Službenim novinama Evropske unije i stupit će na snagu u petak.

 

EU želi da smanji pristup Rusije evropskim tržištima kapitala. Preduzeća iz Evropske unije neće više moći kupovati akcije ili neke druge financijske instrumente u ruskim financijskim institucijama, naročito državnim bankama i njihovim filijalama, precizira se u saopćenju Vijeća.

 

EU je uvela embargo na kupovinu i prodaju oružja i vojne opreme.

 

Sporazum ograničava prodaju Rusiji osjetljivih tehnologija i opreme u energetskom sektoru, bez prethodne dozvole država članica.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook