Međunarodna organizacija civilnog avioprometa

Zbog ebole bi mogao biti uveden pregled putnika!

Hronika31.07.14, 17:25h

Zbog ebole bi mogao biti uveden pregled putnika!
IOCI i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održali su u utorak telekonferenciju nakon odluke panafričke zračne kompanije ASKY da prekine veze s glavnim gradovima Liberije i Sierra Leonea, dviju zemalja koje je pogodila epidemija, jer je jedan od njenih putnika umro od virusa ebole u Nigeriji

 

Širenje epidemije ebole u zapadnoj Africi moglo bi navesti avioprevoznike da razmotre uvođenja pregleda putnika, saopćila je u četvrtak Međunarodna organizacija civilnog avioprometa (IOCI).

 

IOCI i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) održali su u utorak telekonferenciju nakon odluke panafričke zračne kompanije ASKY da prekine veze s glavnim gradovima Liberije i Sierra Leonea, dviju zemalja koje je pogodila epidemija, jer je jedan od njenih putnika umro od virusa ebole u Nigeriji.

 

- U svjetlu nedavnih događaja, WHO, IOCI i Udruženje za međunarodni zračni promet (IATA) razmišljaju o reviziji propisa koji se odnose na kontrolu putnika - navodi se u saopćenju IOCI-ja.

 

Uprkos širenju epidemije, koja je pogodila više od 1.300 ljudi i od koje je do 27. jula umrlo 729 osoba, "nije donesena odluka ni o jednoj restrikciji u prometu i trgovini u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu", istakao je IOCI.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook