Udruženje filmskih radnika tvrdi

U okviru BH film programa Sarajevo Film Festivala ove godine 40 svjetskih premijera

Kultura31.07.14, 15:09h

U okviru BH film programa Sarajevo Film Festivala ove godine 40 svjetskih premijera
Udruženje filmskih radnika BiH već 9. godinu u sklopu Sarajevo Film Festivala organizira program Bosanskohercegovački Film Festival.

 

 

U ovom programu Festival prikazuje gotovo svu godišnju filmsku produkciju u BiH, ali i filmove naših autora koji žive i rade u inostranstvu.

 

Ovaj festival iniciran je 2003. godine i prikazao je 6 filmova (3 dugometražna i 3 kratka igrana filma). Jedanaest godina kasnije bosanskohercegovačka filmska produkcija porasla je više od deset puta, pa ove godine Bh. Film prikazuje čak 64 filma: 9 igranih, 2 omnibusa, 2 eksperimentalna igrana filma, 20 dokumentarnih, 8 kratkih, te 23 studentska filma.

 

Festival kao važan dio svoga programa, već treći put, organizira i takmičarski segment za studentske filmove, a ove godine za tri nagrade takmiče se filmovi sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevo, Sarajevo Film Academy, Akademija umjetnosti u Banja Luci te Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti iz Bijeljine.

 

Ovaj festival je zahvaljujući prisustvu gostiju iz inozemstva i filmskih profesionalaca savršena platforma za promociju bh. filma, a ujedno i jedino mjesto koje okuplja mlade filmske autore iz cijele BiH, te omogućava im upoznavanje i pronalazak budućih suradnika na njihovim projektima.

 

U ovih 11 godina cilj Festivala ostao je nepromijenjen, a to je – promocija bh. filmskih autora, reditelja, scenarista, glumaca, te ostalih filmskih profesionalaca, kao i to da služi kao podstrek za domaću produkciju i distributere domaćeg filma.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook