OBJAVLJEN KOMPLETAN PROGRAM

Tri oskarovca na jubilarnom SFF-u: Pogledajte ko će se ove godine šetkati crvenim tepihom!

Kultura30.07.14, 14:22h

Tri oskarovca na jubilarnom SFF-u: Pogledajte ko će se ove godine šetkati crvenim tepihom!
Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao direktor SFF-a Mirsad Purivatra ove godine bit će prikazan najveći broj filmova od svih ranijih izdanja SFF-a i filmovi dolaze iz najvećeg broja različitih zemalja

 

Ovogodišnji 20. Sarajevo film festival (SFF), koji će biti održan od 15. do 23. augusta, donijet će 247 filmova iz 60 zemalja svijeta, a posjetitelji će ih moći pogledati u okviru 19 festivalskih programa.

 

Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao direktor SFF-a Mirsad Purivatra ove godine bit će prikazan najveći broj filmova od svih ranijih izdanja SFF-a i filmovi dolaze iz najvećeg broja različitih zemalja.

 

- To je dokaz da SFF iz godine u godinu postaje sve bolji ne samo po broju filmova koji se prikazuju nego i po kvalitetu. Ovo izdanje SFF-a bit će u godini kada ćemo zaokružiti svoj rad u proteklih 20 godina te otvoriti "nove stranice" festivala i donijeti nove projekte - istaknuo je Purivatra.

 

Ocijenio je da će ti projekti biti smjernica za naredno desetljeće ove filmske smotre za koju kaže da je najznačajnija regionalna filmska smotra i jedan od najznačajnijih evropskih filmskih festivala.

 

Purivatra je danas najavio da će ovogodišnji SFF posjetiti veliki broj gostiju iz regija i svijeta dobitnika najprestižnijih nagrada filmskih festivala, a na otvaranju Festivala goste će pozdraviti meksički glumac Gael Garcia Bernal prije projekcije kultnog filma "Pasja ljubav" meksičkog reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua, a uručenjem Počasnih srca Sarajeva ovom glumcu te dizajnerici i rediteljici Agnes B. započet će devetodnevna filmska smotra.

 

Iste večeri će reditelji Cristi Puiu, Vladimir Perišić, Aida Begić, Marc Recha, Angela Shanelec, Isild Le Besco, predstaviti svoje filmove koji su rađeni u okviru omnibusa "Mostovi Sarajeva".

 

Direktor Festivala najavio je da će već od narednog dana svoje filmove mnogobrojnoj publici SFF-a predstaviti internacionalni gosti, među kojima i oskarovci, dobitnici prestižnih nagrada na svjetskim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji.

 

Gosti 20. Sarajevo film festivala bit će tri oskarovca. Reditelj Michel Hazanavicius koji je dobitnik Oscara za višestruko nagrađivani film "The Artist", dolazi u Sarajevo sa svojim novim filmom iz ovogodišnje oficijelne selekcije Cannes Film Festivala "Potraga".

 

Bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović, dobitnik Oscara za film "Ničija zemlja", ovogodišnji je dobitnik Počasnog srca Sarajeva, a oskarovka, glumica Melissa Leo susrest će se s učesnicima ovogodišnjeg Talents Sarajevo i publikom festivala nakon projekcije filma "Bokser", u kojem je za ulogu majke dobila Oscara.

 

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić, dobitnica Zlatnog medvjeda za film "Grbavica", prvi put u zvaničnom programu SFF-a predstavit će svoj film. Riječ je o novom filmu "Otok ljubavi", a uz rediteljicu ekipu filma na premijeri činit će i glumci Ermin Bravo, Leon Lučev i Ada Condeescu.

 

Gošće ovogodišnjeg festivala bit će i dvije glumice, dobitnice najvećih svjetskih nagrada. Berenice Bejo, dobitnica nagrade za najbolju glumicu Cannes Film Festivala 2013. za ulogu u filmu "The Past" Asghara Farhadija, u Sarajevo stiže s rediteljem Hazanaviciusom i njegovim filmom "Potraga", a publika će imati priliku upoznati i glumicu Ariane Labed, dobitnicu nagrade za najbolju glumicu Venice Film Festivala, za ulogu u filmu "Attenberg" koja u Sarajevo stiže kao dio ekipe filma "Otok ljubavi".


Purivatra je posebno naglasio da će Festival posjetiti dobitnik Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg Berlinalea Yi'nan Diao iz Kine, a u Sarajevo će doputovati s glavnom glumicom Lun Mei Gwei da bi sarajevskoj publici predstaviti njihov film "Crni ugalj, tanak led".

 

U okviru SFF-a, prvi put nakon uspjeha u Kanu, gdje je glavni protagonist Timothy Spall osvojio nagradu za najboljeg glumca, bit će prikazan film "Gospodin Turner", a na projekciju filma trebao bi doputovati i reditelj Mike Leigh.

 

Ovogodišnji program Posvećeno bit će u znaku retrospektive filmova reditelja Michaela Winterbottoma, koji će tokom boravka u Sarajevu razgovarati s publikom nakon projekcija njegovih pet filmova izabranih za ovaj program. Reditelj iza sebe ima više od 25 filmova.

 

Prošlogodišnji dobitnik najvišeg priznanja Sarajevo film festivala - Počasnog srca Sarajeva Bela Tarr, predsjedava ovogodišnjim žirijem Takmičarskog programa - igrani film.

 

Među brojnim gostima koji će predstaviti svoja ostvarenja na ovogodišnjem SFF-u su i glumac Simon McBurney koji je ostvario ulogu u filmu "Čarolija na mjesečini" Woody Allena te nagrađivani reditelj Pawel Pawlikowski koji na SFF dolazi sa svojim novim filmom "Ida".

 

Regionalnu kinematografiju na 20. SFF-u predstavit će brojni filmski djelatnici. Filmovi nekih od najznačajnijih reditelja i glumaca ovog dijela Evrope u okviru Takmičarskih selekcija SFF-a u direktnoj su utrci za Srce Sarajeva 2014., a brojni regionalni autori gosti su i ostalih festivalskih programa.

 

Jedna od najboljih regionalnih glumica Mirjana Karanović na SFF dolazi s ekipom filma "Cure - život druge" rediteljice Andree Štake koji je u zvaničnoj selekciji u utrci za Srce Sarajeva 2014. Proslavljeni mađarski reditelj Kornél Mundruczó, koji je predsjedavao glavnim žirijem 18. Sarajevo film festivala, a u Sarajevo se ove godine vraća da predstavi svoj film "Bijeli Bog".

 

Sarajevo film festival će u svom 20. izdanju odati počast jednom od najboljih i najproduktivnijih regionalnih kompozitiora muzike za film Arsenu Dediću i to nakon projekcije dokumentarnog filma "Moj zanat". Dedić je komponirao muziku za više od 100 serija, kratkih filmova, dokumentaraca i igranih filmova.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook