Kako je slavni šahist ujedinio Srbe, Bošnjake i Hrvate

Gari Kasparov napao Šahovski savez BiH: Bosanci, razočarali ste me!

Sport30.07.14, 12:04h

Gari Kasparov napao Šahovski savez BiH: Bosanci, razočarali ste me!
Kasparov ironično ističe kako je uspio barem u jednoj stvari koja se u BiH čini nemogućom - ujedinio je Srbe, Bošnjake i Hrvate u Šahovskom savezu BiH u zavjeri da spriječe njegovu kandidaturu


Šahovski velemajstor Gari Kasparov koji želi postati novim predsjednikom Svjetske šahovske federacije (FIDE) u srijedu je u otvorenom pismu optužio vodstvo Šahovskog saveza Bosne i Hecegovine za prijetvorno ponašanje i kršenje datih obećanja jer su uprkos čvrstim obećanjima svoj glas za novi mandat ipak odlučili pokloniti sadašnjem predsjedniku Kiršanu Iljumžinovu, javlja Hina.

 

Nekadašnji svjetski prvak Kasparov jedini je proukandidat Iljumžinovu, koji je na čelu FIDA-e već 19 godina, a predsjednički izbori su početkom augusta u Tromsoeu.

 

Kasparov koji je uvijek iskazivao simpatije prema BiH i solidarnost s njenim ljudima u ratu u pismu čiju je sadržinu desetak dana uoči održavanja opće skupštine FIDE prenio sarajevski "Dnevni avaz" sada ironično ističe kako je uspio barem u jednoj stvari koja se u BiH čini nemogućom - ujedinio je Srbe, Bošnjake i Hrvate u Šahovskom savezu BiH u zavjeri da spriječe njegovu kandidaturu. Potporu Iljumžinovu koja je stigla i iz BiH Kasparov vidi kao rezultat lobiranja ambasade Rusije u Sarajevu te sumnja kako je u svemu ulogu odigralo i podmićivanje.

 

"Jedino preostalo pitanje zanimnljivo javnosti jeste koliko je ambasada Rusije platila da bi se postigla ovako rijetka demonstracija zajedništva", ističe Kasparov.

 

On navodi kako mu je jasno da su srpski članovi vodstva Šahovskog saveza BiH bili protiv njegove kandidature jer u ne mogu oprostiti činjenicu da je i tokom rata podržavao BiH i u opkoljenom Sarajevu 1994. godine igrao simultanku kako bi na simboličan način pokazao tu potporu a potom je igrao i kao član sarajevske "Bosne". "Vjerovao sam da sam ispravno postupio podržavajući one koji užasno pate u tom strašnom rat", napisao je Kasparov.

 

Naveo je kako su mu neki od sadašnjih istaknutih članova vodstva Šahovskog saveza BiH obećali da će ga svesrdno poduprijeti bude li ikada kandidat za predsjednika FIDE a sada su to obećanje iznevjerili.

 

Kasparov ne krije ni imena onih koje smatra odgovornima.

 

"Sead Demirović, Nusret Čaušević i Kemal Osmanović, tri najuglednija člana muslimanske šahovske zajednice koji su uz to bili i organiziratori moje simultanke 1994. godine u cjelosti su odgovorni za taj nemoralni čin", naveo je Kasparov dodajući kako je, uz njih, odgovoran i delegat BiH i FIDE Željko Bogut jer je bespotrebno već dao glas u ime BiH Iljumžinovu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook