LOŠE VIJESTI ZA MNOGE

Elektronske cigarete izazivaju rak, infarkt, dijabetes i astmu, a vi ih i dalje pušite!

Lifestyle29.07.14, 16:38h

Elektronske cigarete izazivaju rak, infarkt, dijabetes i astmu, a vi ih i dalje pušite!
Iako mnogi pušači vjeruju da su njima pronašli zdraviju alternativu duhanskom dimu, pokazalo se da su e-cigarete podjednako opasne za naše zdravlje kao i obične, ako ne i više

 Imamo loše vijesti za sve pušače koji sa svojom zavisnošću od nikotina pokušavaju da se izbore pomoću elektonskih cigareta. Pokazalo se da one mogu da izazovu rak i da dovedu do otpornosti bakterijskih infekcija na antibiotike!

 

Takođe, studija “Centra za istraživanje duhanskih proizvoda” na Univerzitetu u Kaliforniji pokazala je da para e-cigarete sadrži veliku količinu nanočestica koje podstiču razne upale, a mogu se povezati i sa astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom.

 

Autor istraživanja Stentons Glens istakao je da nije dovedeno u pitanje to da su elektronske cigarete manje toksične od normalnih cigareta, ali je činjenica da one ipak nisu ni potpuno bezbjedne za zdravlje.

 

Studija Prisile Kalahan-Lajton iz američke Agencije za hranu i ijlekove pokazala je da tečnost kojom se puni električna cigareta sadrži tragove štetnih materija kao što su formaldehid ili acetaldehid, koje mogu izazvati rak.

 

E-cigarete postale su glavni proizvod, ali uprkos njihovoj popularnosti veoma je malo naučnih studija koje se bave njihovim uticajem na ljudsko zdravlje.

 

Procjenjuje se da je 20 posto pušača probalo e-cigaretu, a vjeruje se da će njena prodaja, ali i proizvoda koji su povezani sa e-cigaretom, u narednih deset godina prerasti prodaju klasičnih duvanskih proizvoda.

 

Oko e-cigareta vrti se industrija koja je prošle godine prihodovala 1,7 milijardi dolara.

 

(alo.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZINE/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook