SAM SVOJ DOKTOR

Radite li i vi ovo kad idete liječniku? Sedam stvari kojima ih izluđujemo

Lifestyle29.07.14, 15:11h

Radite li i vi ovo kad idete liječniku? Sedam stvari kojima ih izluđujemo
Izbjegavajte biti svoj liječnik na internetu i sami sebi postavljati dijagnoze. Da je medicina tako jednostavna, svi bismo se "liječili na internetu", navodi se

1. "Pronašao/la sam na internetu..."

U tim pretragama često ćete naići da određeni simptomi mogu biti pokazatelj neke bezazlene bolesti, upale i sl, ali možete naići i na neke "teške dijagnoze". Ne čudi stoga ako ste se zabrinuli.

No, učestali pozivi svom liječniku zbog straha da imate tumor ili moždani udar jer imate glavobolju može samo povećati osjećaj straha, a liječnika ćete izluditi, piše Huffington Post.

Izbjegavajte biti svoj liječnik na internetu i sami sebi postavljati dijagnoze. Nisu liječnici uzalud proveli godine učenja i specijalizacija. Da je medicina tako jednostavna, svi bismo se "liječili na internetu", navodi se.

 – Sama informacija nije znanje ili razumijevanje. Potreban je i objektivni pristup i tumačenje tih informacija  – tvrdi David L. Katz, direktor Centra za prevenciju Sveučilišta Yale.

 

2. Ne želim cijepiti svoju djecu niti sebe

Liječnici upozoravaju da su cjepiva koja se preporučuju za cijepljenje djece i odraslih sasvim sigurna. I spašavaju živote. Otkad ljudi odbijaju cijepljenje, u SAD-u je zabilježen veći broj oboljenja od bolesti koje su bile prevenirane cijepljenjem. Jedna od takvih bolesti su ospice, koje kod djece mogu čak izazvati i smrt.

 

3. Trebaju mi antibiotici

Mnogi kod liječnika dolaze sa zahtjevom za antiobioticima jer imaju neku upalu. No, mnoge upale prolaze "same od sebe", odnosno bez medikamenata jer se tijelo može od njih samo obraniti. Neke infekcije uzrokovane su virusima, a ne bakterijama pa antibiotici u tim slučajevima ne djeluju na infekciju, a mogu naštetiti organizmu.

 

4. Jedem manje i vježbam, ali ne gubim kilograme

Nije rijetkost da osobe kod liječnika dolaze s ovakvim izjavama. Oni upozoravaju da nije bitno koliko kalorija unesete u organizam, nego kakve su te kalorije.

 

5. Jedem samo nemasnu hranu

Organizmu su potrebne i masnoće i nema znanstvenih dokaza da su masnoće te koje uzrokuju debljanje i srčane udare, osim trans masnoća, tvrdi Mark Hyman, osnivač i direktor The UltraWellness Center.

 

6. Morate me danas hitno primiti

Jedna od iritirajućih navika pacijenata koja izluđuje liječnike je ta da osoba zna nazvati i reći da je hitno danas liječnik mora primiti jer mora na put.

 – Često su to pozivi zbog povišenog tlaka, boli u prsima i sl, uz zahtjeve da ih se primi u određeni dio dana koji njima odgovara jer, eto, idu na godišnji odmor i imaju još mnogo toga obaviti. Kada ih pitam kada su simptomi počeli, nerijetko dobijem odgovor da je to bilo prije 4 -7 dana. Pacijenti moraju shvatiti da mi nemamo čarobni štapić i da je i nama potrebno neko vrijeme da postavimo dijagnozu – tvrdi liječnica Nieca Goldberg.

 

7. Ako vježbam, mogu nastaviti pušiti

Pušenje je jako štetno za organizam i ne oštećuje samo pluća već ima utjecaj na cjelokupno ljudsko zdravlje. Neki počnu vježbati i prilagode prehranu kako bi očuvali zdravlje, alli istina je takva da nijedna prehrana, povećana tjelesna aktivnost ne može neutralizirati loše djelovanje pušenja na organizam ako nastavite pušiti.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook