'TRAŽIMO MIR I PRAVDU'

Palestinski katolički svećenik: Muslimani i kršćani u Gazi zajedno će pobijediti Izrael

Hronika28.07.14, 11:41h

Palestinski katolički svećenik: Muslimani i kršćani u Gazi zajedno će pobijediti Izrael
Tokom posebne muslimanske noći Lejtetul-Kadr naša crkva je bila puna muslimana koji su se molili za pomoć Gazi, jer su mnoge džamije do temelja srušene. Naša poruka koju šaljemo je ista, tražimo mir i pravdu i kaznu za Izrael, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency katolički svećenik u Gazi i poznati humanista Manuel Musallam

Katolički svećenik u Gazi i poznati humanista Manuel Musallam, koji je privukao pažnju svjetske javnosti nakon što je pozvao muslimane u Gazi da uče ezan sa katoličkih crkava nakon što je izraelska vojska na tom području srušila veliki broj džamija, u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) je istakao da muslimani i kršćani šalju iste molitve Bogu, a to je oslobađanje Palestine, kao i mir, sloga i suživot u cijelom svijetu.

 

"Pozvao sam muslimane Palestine da se mole u crkvama i da uče ezane sa naših crkava nakon što je izraelska vojska srušila mnoge džamije u posljednjim vojnim napadima na Gazu. Muslimani i kršćani u Palestini su žrtve izraelskih napada. Svi mi smo prije svega Palestinci i ljudi od krvi i mesa. Mi smo jedan narod i tako se osjećamo, nema podjela među nama, imamo istu sudbinu, i zato smo decenijama na meti izraelskih napada. Ali isto tako zajedno se branimo od izraelske okupacije i masakra", rekao je svećenik Musallam.

 

Naglašava kako su muslimani i kršćani u Palestini kroz historiju imali istu sudbinu, dijelili i dobro i zlo, i, kako kaže, zajedno rame uz rame ostali na nogama, jači i otporniji na izraelske napade.

 

"Kršćani u Palestini, ali i u drugim arapskim zemljama, su kroz historiju imali dobre i zdrave odnose sa komšijama muslimanima, i međusobno smo se uvijek poštovali, pazili i posjećivali. Suživot muslimana i kršćana u Palestini je najbolji model za suživot muslimana i kršćana u svijetu. Mi smo jedna velika civilizacija koja šalje poruke mira i suživota, pričamo arapski kao i muslimani. Zajedno sa muslimanima u Gazi želimo i tražimo mir i našu vlastitu državu", rekao je svećenik.

 

Ističe kako muslimani i kršćani u Gazi šalju istu poruku Bogu, a to je, kako kaže, mir u svijetu, pravda i kazna za Izrael.

 

"Izrael želi da sruši univerzalno jedinstvo među muslimanima i kršćanima u Gazi, ali mi smo pokazali da smo ujedinjeni protiv svake nepravde. Zato smo komšijama muslimanima odmah otvorili naše crkve, škole, domove, da se tu mole, da se zajedno molimo za mir i za okončanje okupacije. Tokom posebne muslimanske noći Lejtetul-Kadr naša crkva je bila puna muslimana koji su se molili za pomoć Gazi, jer su mnoge džamije do temelja srušene. Naša poruka koju šaljemo je ista, tražimo mir i pravdu i kaznu za Izrael", kazao je palestinski svećenik.

 

Napominje kako je Zapad vrlo dvoličan prema Palestini. Prema njegovom mišljenju, zapadne zemlje samo dodatno otežavaju stanje u kojem se nalazi Palestina jer konstantno šalje poruke pune laži i obmane koje do sada nisu Palestincima pomogle ništa kako bi živjeli u slobodi i vlastitoj državi.

 

"Zapadne zemlje su dvolične prema Palestini, vide nas kao inferioran narod koji ne zaslužuje svoju državu i svoja prava. Zapadne zemlje su nakon Holokausta nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu dali Izraelu moderno oružje kako bi zaštitili svoju zemlju koju su formirali na teritoriju Palestine. Zapad je omogućio današnju izraelsku državu koja stvara najveći nemir u svijetu. Kao što su Jevreji bili žrtve nacističke ideologije, isto tako danas oni ubijaju nevine civile u Palestini i vrše genocid nad nama", upozorava ovaj vjerski poglavar.

 

Ističe da su, umjesto da nauče da žive sa drugima u miru i slozi, Jevreji izabrali da vojnim sredstvima uspostave dominaciju na Bliskom istoku i da unose konstantan nemir među ljudima svih vjera i nacija.

 

"Izrael je neprijatelj svjetske civilizacije. Okupirali su Palestinu i njihov cilj je da izvrše totalnu jevrejizaciju na ovim prostorima. Uveli su svoj jezik, svoju civilizaciju koja je utemeljena na vrijeđanju i degradiranju drugih, promijenili mjesta gradova, sela, ulica, sve je u znaku jevrejskog imperijalističkog projekta. Sada pred očima cijelog svijeta izvode masakre koje pravdaju ispaljivanjem raketa sa prostora Gaze na Izrael. Koliko osoba je poginulo od tih raketa!? S druge strane, svaki dan ovdje ginu nevine djeca i žene. Ovdje zajedno ginu muslimani i kršćani, jučer su ukopali jednu kršćanku koja je ubijena u izraelskim napadima. Zajedno su je ukopali muslimani i kršćani", ispričao je svećenik u razgovoru za AA.

 

Sa velikim žaljenjem ističe kako međunarodna zajednica i zapadne zemlje, osim deklarativnih obećanja, ne čine ništa da zaustave ubijanje civila u Palestini.

 

"Izrael otvoreno krši međunarodno pravo u Palestini ali međunarodna zajednica se, osim običnih jalovih sastanaka i posredničkih pokušaja, ne osvrće previše na ubijanja civila u Palestini. Izraelu se mora suditi za zločin protiv čovječnosti i za genocid nad Palestincima, ali zapadne zemlje o tome i ne pričaju. Sjedinjene Američke Države (SAD) su najveći krivac tome jer uvijek ulažu veto kada se govori o kažnjavanju Izraela. SAD otvoreno štite Izrael. To je već sada svima jasno. Zato se Izrael i ne boji jer ima podršku najveće svjetske sile. Izrael se ne boji jer za njega nema zakona i tribunala gdje bi mu se sudilo za zločine. S druge strane, arapske zemlje su toliko podijeljene i dvolične da su takvom politikom samo nanijele štetu Palestincima", kazao je svećenik Musallam zaključivši razgovor riječima da će muslimani i krćani u Palestini zajedno pobijediti zlo koje se, kako kaže, zove Izrael.

 

(Anadolija/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook