PREDSJEDNIČKI KANDIDAT U SUSRETU SA SVOJIM BIRAČIMA

BEZ CENZURE: Martin Raguž odgovarao na pitanja putem svoje FB stranice

Front26.07.14, 13:26h

BEZ CENZURE: Martin Raguž odgovarao na pitanja putem svoje FB stranice
Predsjednik HDZ-a 1990. i kandidat za člana Predsjedništva BiH Martin Raguž preko svoje službene Facebook stranice odgovarao je prekjučer na pitanja birača. Interes potencjialnih glasača je bio veliki

Ovo je prvi put u povijesti predizbornih kampanja u BiH da jedan kandidat, koristeći se modernom tehnologijom, izravno komunicira s biračima te odgovara na sva njihova pitanja bez cenzure.

 


-Mi smo stranka europske profilacije, pa samim tim mi prihvaćamo i prakse i metode komuniciranja s biračima koje su ustaljene u razvijenim europskim zemljama – kazao je Martin Raguž koji je zbog neočekivano velikog broja postavljenih pitanja morao s odgovaranjem nastaviti i jučer. Postavljeno je više od 160 pitanja, a razgovor je online pratilo gotovo 30.000 birača. Ovu su neka od pitanja.

 


Zanima me obuhvaćate li u svome programu problem mladih u BiH, odnosno na koji način mislite popraviti položaj i status mladih u našoj državi?

 


• Mladi su vrhunski prioritet u našem programu, prije svega, na način da se stvori perspektiva za ostanak mladih ljudi, a ne njihovi stalni egzodus, a to je moguće samo promjenom politike i odnosa u BiH koji će se temeljiti na vrijednostima i kriterijima, a ne na podobnosti, nepotizmu… Mladi su zauzeli ključne pozicije u vodstvu HDZ-a 1990., kao i na našim listama.

 


Martine, hoćete li se boriti za treći entitet?

 


• Borit ću se kao i dosad za istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda zajedno s druga dva konstitutivna naroda. BiH je potreban temeljni unutarnji dogovor i u tom kontekstu rješavanje stvarne jednakopravnosti hrvatskog naroda je jedno od ključnih pitanja za BiH.

 


Kako i kada implementirati Konvenciju o pravima osoba, odnosno izjednačiti prava po osnovi invalidnosti u cijeloj BiH bez obzira na uzrok invalidnosti? Kako unaprijediti katastrofalno stanje oko zapošljavanja osoba s invaliditetom, posebno u javnom sektoru?

 


• Što se tiče izjednačavanja prava po osnovi invalidnosti u cijeloj BiH, to je moguće kroz harmoniziranje naših zakona s međunarodnim standardima. To su dužna učiniti sva zakonodavna tijela bez obzira o kojoj se razini radi, državnoj, entitetskoj ili nekoj drugoj razini vlasti, a ne na manipulativan način kao što se to vrlo često radi. Javni sektor treba temeljitu reformu. Jedno od najvažnijih pitanja svakako treba biti otvaranje puno većeg prostora za zaposlenje osoba s invaliditetom na transparentan način kroz transparentno djelovanje fondova za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te kandidiranje i realizaciju programa koje će omogućiti istinsko vrjednovanje potencijala koje osobe s invaliditetom imaju.

 


Poštovani, mene zanima što možete uraditi za Mostar? Grad je, nažalost, zadnjih 10 godina bio i ostao grad-slučaj.

 


• Mostar je jedno od najvažnijih pitanja za ukupne odnose u BiH. Mostar ne može ostati “crna rupa”, moramo ga izvući iz agonije, uključujući sve potencijale grada, a ne održavati status quo kroz netransparentnu dominaciju dviju stranaka u Mostaru. Mostar treba zadržati instrumente zaštite kroz Gradsko vijeće i biti istinski multietnički grad, ali isto tako treba jaku Gradsku upravu i gradonačelnika koji bi trebao biti neposredno biran kako bi se rješavala životna pitanja, a Mostar postao ono što istinski jest po ukupnom potencijalu, grad-biser na jugoistoku Europe. Zato je potrebno mijenjati Izborni zakon i Statut, ali i pokrenuti blokirane potencijale u gradu kako bismo riješili ova pitanja, a ne držati “svijeću” ovakvoj politici.

 


Kako vidite BiH 2015.? Smatrate li da je potrebno ukinuti županije? Koliko ste spremni uhvatiti se u koštac s kriminalom i korupcijom u BiH?

 


• BiH 2015. vidim s puno odgovornijim vladama nego ovim sad; vladama koje će biti u stanju pokrenuti ovu zemlju iz agonije i usmjeriti k širim integracijama, bez lažnih obećanja i manipulacija s korištenjem fondova i pokretanjem resursa za bolji život ljudi.

 


Kako Vi zamišljate smanjenje administracije u BiH?

 


• To je jedno od ključnih pitanja u BiH. Više od društvenog proizvoda troši se na administraciju i javni sektor. To ne mogu podnijeti ni puno bogatije države od BiH. Racionalizaciju treba početi reformom FBiH i smanjiti broj ministara, zastupnika, agencija, fondova, direkcija, a taj proces treba zahvatiti cijelu BiH i drugi entitet. Očekujem da ćemo taj proces ozbiljno pokrenuti konačno nakon ovih izbora, u protivnom, stanje će postati još teže. Administraciju treba osloboditi političkih kriterija i političke podobnosti prilikom zapošljavanja i učiniti odgovornom i ozbiljnom za potrebe građana.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook