Nadzorni odbor izglasao

Ramiz Džaferović smijenjen s pozicije predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH

Front25.07.14, 15:25h

Ramiz Džaferović smijenjen s pozicije predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH
Nadzorni odbor je a mjesto privremenog predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH postavio dosadašnjeg zamjenika predsjednika Uprave Borislava Trlina, na period od 90 dana

 

Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH danas je na sjednici u Sarajevu smijenio predsjednika Uprave banke Ramiza Džaferovića i razriješio funkcije ostale članove Uprave.

 

Nadzorni odbor je a mjesto privremenog predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH postavio dosadašnjeg zamjenika predsjednika Uprave Borislava Trlina, na period od 90 dana.

 

Također, donesena je odluka o raspisivanju konkursa početkom naredne sedmice za imenovanje i izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Uprave, izvršnih direktora, te Odbora za reviziju, a procedura imenovanja trebala bi biti okončana u roku 30 dana.

 

Predsjednik Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Aid Berbić pojasnio je da je razlog za smjenu istek mandata u novembru 2012., a na pitanje zašto to nije učinjeno ranije odgovorio je da je Skupšina bila preuzela ingerencije Nadzornog odbora.

 

Istakao je da je Skupština ta koja je to mogla ranije uraditi, kao i da je ovaj nadzorni odbor imenovan tek u julu ove godine.

 

Berbić je rekao da će biti ispitani navodi o iznošenju dokumentacije iz Razvoje banke u noći s 24. na 25. juli ove godine, o čemu će biti sačinjena informacija.

 

- Razvojna banka u finansijskom smislu dobro stoji i neophodno je raditi na tome da ljudi u nju steknu povjerenje i shvate da ova banka mora podržati zapošljavanje i razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i određene velike sisteme - kazao je Berbić.

 

Dodao je da smatra da se Razvojna banka, nažalost, previše "zatvorila" i tako ljude uputila na komercijalne banke, iako ima najpovoljnije kamate.

 

Džaferović je rekao novinarima da će nakon što dobije napismeno odluku o njegovoj smjeni od suda zatražiti da takvu odluku stavi van snage jer smatra da je sjednica NO sazvana nelegalno, te da on po Zakonu o bankama ne može biti smijenjen, već samo razriješen.

 

Naglasio je da je on u maju 2012. od Skupštine zatražio raspisivanje konkursa na koji se on neće prijavljivati, ali da taj konkurs zbog političkih turbulencija nije nikada okončan.

 

- Današnja sjednica Nadzornog odbora je pohod na pljačku banke - potcrtao je Džaferović i precizirao da je od septembra 2006., kad je izabrana Uprava s njim na čelu, kapital Razvojne banke povećan za 73 miliona KM, aktiva za 104 miliona KM, kreditni portfolio za 85 miliona KM, a da je naplativost svake godine između 95 i 97 posto.

 

Džaferović je istakao da je Federalnoj upravi policije danas uputio zahtjev za izklazak na lice mjesta i izuzimanje originalne dokumentacije po predmetima: kreditni zahtjev društva Saz Monting d.o.o Maglaj, kreditini zahtjev društva Kera Steel Team d.o.o. Mostar, kreditni zahtjev društva Krivaja Zavidovići, kreditni zahtjev društva Pretis d.d. Vogošća, kreditni zahtjev društva GIKIL, a tu su i još neki predmeti, jer postoji sumnja da bi originalna dokumentacija mogala biti otuđena ili uništena.

 

Po njegovim riječima, u tim slučajevima je Razvojnoj banci pokušano nanijeti štetu u ukupnom iznosu 76 miliona KM, što  nije spriječio i to je pravi razlog za njegovu smjenu.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook