VIDEO/ POZLIT ĆE VAM

Razotkrivena prljava tajna peradarske industrije - evo kako prerađuju meso!

Hronika25.07.14, 09:48h

Razotkrivena prljava tajna peradarske industrije - evo kako prerađuju meso!
Tri vodeća britanska supermarketa naredila su hitnu istragu

Tri vodeća britanska supermarketa naredila su hitnu istragu svojih dobavljača piletine, nakon što su novinari Guardiana tajno istražili propuste u higijeni peradarske industrije.

 

Tajne snimke, fotografije i zviždači otkrili su koliko se krše strogi higijenski standardi namijenjeni pokušaju spriječavanja kontaminacije piletine potencijalno smrtonosnom kampilobakterijom koja se nerijetko može naći na podovima tvornica u kojima se prerađuje perad i na farmama, piše Guardian.

 

Među gorim incidentima u posljednjih mjesec dana spada šokantno prljav pod tvornice prekriven pilećim iznutricama u kojima 'cvjeta' spomenuta bakterija, lešine koje dolaze u kontakt s čizmama radnika koje se potom vraćaju u hale za proizvodnju i druge prakse koje povećavaju rizik njezina širenja.

 

Dokazi koje je predočio Guardian, nagnali su Tesco, Sainsbury i Marks & Spencer da pokrenu istragu nad svojim dobavljačima piletine.

 

Zabrinutost se fokusira na kampilobakteriju, koja je prisutna u dvije trećine svježe piletine prodane u Velikoj Britaniji.

 

Iako se bakterija ubija tokom kuhanja, oko 280.000 ljudi u Velikoj Britaniji godišnje se zarazi tom bakterijom, a oko 100 ih umire. U posljednjem desetljeću postotak zaraze se povećava.

 

Guardian je ovaj slučaj istraživao pet mjeseci pri čemu je otkrio niz higijenskih propusta.

 

Optužbe za slabu higijenu idu na račun dva najveća britanska proizvođača peradi: 2 Sisters Food Group i Faccenda koji dostavljaju svježu piletinu u niz trgovačkih lanaca u Britaniji.

 

Spomenute tvrtke sada se suočavaju s brojnim optužbama, među kojima su: piletina koja padne na pod nekoliko se puta vraća na proizvodnu liniju, kvarovi na strojevima dovode do gomilanja materijala visokog rizika (kao što su perje, prijeva i iznutrice).

 

Još je jedan kvar doveo do toga da voda u tenkovima za pranje nije očišćenja tri dana, tako da je kroz prljavu vodu prošlo oko 250.000 komada peradi nakon klanja. Tvornica koju se za to tereti kaže da je to bio izolirani slučaj koji je trajao jedan dan, a meso je bilo na provjeri koja je pokazala da je prihvatljivo za prodaju.

 

Prema jednom zviždaču, redovito se ignoriraju pravila za biosigurnost koja bi trebala zaustaviti širenje kampilobakterije u pilećim sanducima.

 

Iako javnost nije toga svjesna, direktori peradarske inudstrije i vladini službenici vrlo su dobro upoznati s brojem ljudi koji su zaraženi kampilobakterijom. Godišnji trošak za ekonomiju je oko 900 milijuna funti, što je značajan iznos kada se uzme u obzir da ta industrija u britanskom BDP-u sudjeluje s oko 3,3 milijarde funti godišnje.

 

Statistički podaci pokazuju da je oko 80 % zaraza kampilobakterijom uzrokovano konatminiranom piletinom. 2003. čak 56% piletine na rasprodaji u Britanijji bilo je zaraženo, a 2008. taj se broj povećao na 65%.

 

U priloženom videu pogledajte što je sve zabilježila skrivena kamera u tvornicama za preradu peradi.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook