CIJENA VIŠA OD CIJENE ZLATA

Strašan i krvav krivolov koji je isplativiji od proizvodnje heroina

Hronika24.07.14, 21:39h

Strašan i krvav krivolov koji je isplativiji od proizvodnje heroina
U Južnoafričkoj Republici lani je u krivolovu ubijeno više nosoroga nego ikada ranije, a 2014. godina mogla bi biti još krvavija. Cijena rogova u međuvremenu je na crnom tržištu viša od cijene kokaina

Rogovi kao lijek i kao statusni simbol

 

Iz Južnoafričke Republike potrebno je točno 48 sati da rogovi stignu u Aziju. U mnogim azijskim državama nosorogova i slonova kost su statusni simboli kojima novi tajkuni prezentiraju svijetu svoje bogatstvo. U Vijetnamu, u koji se uvozi najviše proizvoda od nosorogove kosti, pripadnici elite čak miješaju mljeveni prah rogova u piće. Ali on se koristi i kao medicinski čudotvorno sredstvo.

 

On je navodno dobar za skidanje temperature, kao sredstvo za čišćenje organizma i protiv grčeva. Mnogi čak vjeruju u njegovo čudesno djelovanje protiv raka unatoč protudokazima znanstvenika.

 

Za kilogram rogova na crnom tržištu se plaća preko 50.000 eura. Za usporedbu, kilogram zlata danas košta oko 31.000 eura.

 

Legalizirati lov da bi cijene pale?

 

Unatoč međunarodnom sporazumu protiv trgovine rogovima nosoroga, oni se sve više krijumčare. Pelham Jones, predsjednik Udruge privatnih posjednika nosoroga (PROA) u Južnoafričkoj Republici uvjeren je da bi legalizacija trgovine mogla smanjiti problem krivolova.

 

"Vjerujemo kako činjenica da je proizvod ilegalan dodatno pojačava njegovu draž", smatra Jones.

 

"Kada bi se rogove dobivalo zakonitim putem, ilegalna nabava, kao i cijena bi se smanjile."

 

Rogovi se čuvaju u bankama

 

Privatni posjednici poput Jonesa moraju registrirati svaki rog umrle životinje, pritom čak moraju predočiti DNA uzorke. Kako bi se spriječili napadi na vlasnike, rogovi se čuvaju u svojevrsnim bankama za rogove.

 

"Nitko se nikada ne hvali da ima rogove. Time bi doveo u opasnost čitavu obitelj", kaže Jones. Ali u tim "bankama", oni nikome ne koriste. Ne smiju se prodavati niti uništavati.

 

"S dobrom političkom strategijom i reguliranom prodajom mogli bi se čak ostvariti prihodi koji bi se mogli investirati u zaštitu životinja", smatra Jones.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook