Za strane i domaće džihadiste

Sunitski ekstremisti organizuju turističke ture po kalifatu

Hronika24.07.14, 11:20h

Sunitski ekstremisti organizuju turističke ture po kalifatu
Dva puta sedmično se organizuju turističke ture od Rake na sjeveru Sirije, do iračke provincije Anbar na zapadu zemlje u autobusima s crnom zastavom IDIL-a

 

Sunitski ekstremisti iz Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) koji su proglasili islamski kalifat u dijelovima Iraka i Sirije pod njihovom kontrolom, nude turističke ture stranim i domaćim džihadistima, saznaje Agencija France- Presse.

 

Dva puta sedmično se organizuju turističke ture od Rake na sjeveru Sirije, do iračke provincije Anbar na zapadu zemlje u autobusima s crnom zastavom IDIL-a.

 

Prema šerijatskom zakonu, žene u autobusu sjede pozadi a muškarci naprijed. Tokom puta, vozač autobusa pušta "džihadističke" pjesme, naveli su očevici, prenosi B92.

 

Te turističke ture su prvenstveno namijenjene džihadistima iz inostranstva. Putnici nisu naoružani, ali autobus prate vozila s naoružanim ekstremistima.

 

IDIL je krajem juna jednostrano proglasio svoj "kalifat" na teritoriji Iraka i susjedne Sirije, razorene građanskim ratom. Na područjima koja ona kontroliše zaveden je strogi šerijatski zakon.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook