VIDEO/ Tajne snimke, fotografski dokazi i tvrdnje zviždača razotkrile

Skandal u mesnoj industriji: Piletina zaražena potencijalno smrtonosnom bakterijom

Hronika24.07.14, 11:01h

Skandal u mesnoj industriji: Piletina zaražena potencijalno smrtonosnom bakterijom
U Velikoj Britaniji izbio je skandal vezan uz proizvodnju piletine.

 

Dvije trećine piletine u maloprodaji u Velikoj Britaniji zaraženo je Campylobacterom - bakterijom od koje, iako se kuhanjem može ubiti, u u toj zemlji godišnje umre 100 ljudi.

 

Naime, supermarketi Tesco, Sainsbury’s and Marks & Spencer u Velikoj Britaniji pokrenuli su hitne istrage nakon što je list The Guardian otkrio higijenske nedostatke u industriji piletine.

 

Prema posljednjim podacima, dvije trećine piletine u maloprodaji zaraženo je Campylobacterom - bakterijom od koje, iako se kuhanjem može ubiti, u Velikoj Britaniji godišnje umre 100 ljudi, javlja The Guardian, a tajne snimke, fotografski dokazi i tvrdnje zviždača razotkrile su kako se neki u industriji piletine, ne pridržavaju strogih higijenskih standarda kako bi se spriječila zaraza mesa s tom potencijalno smrtonosnom bakterijom.

 

Otkriveno je, naime, da dva najveća prerađivača piletine 2 Sisters Food Group i Faccenda koje s piletinom opskrbljuju Tesco, Asdau, Sainsbury's, Aldi, KFC, M&S i Nando's prilikom proizvodnje koriste sumnjive prakse, što kompanije opovrgavaju.

 

Grupu '2 Sisters' optužuju da su u svoja dva proizvodna pogona piletinu koja je pala na pod više puta vraćali natrag u proizvodnju. Kompanija odbacuje takve optužbe navodeći da je piletina s poda pravilno zbrinuta kao otpad. Optužuju ih i  da su u njihovoj tvornici u Walesu kvarovi doveli do toga da se perje crijeva i iznutrice - materijali visokog rizika u odvojenim navratima gomilaju satima, a da je proizvodnja nastavljena te da zbog drugog kvara vruća voda u tankovima nije očišćena tri dana te da je oko 250.000 ptica nakon klanja prošlo kroz prljavu vodu. Kompanija odbacuje i te optužbe. Kažu da nisu zaustavili liniju jer su morali u obzir uzeti i dobrobit kokoši koja je u sanducima čekala na klanje, a za incident s prljavom vodom kažu da je bio izoliran, da je trajao samo jedan dan i da su količine bakterije bile provjerene i u granicama normale.

 

Optužbe su iznijete i protiv Faccende. Jedan zviždač rekao je da su biosigurnosna pravila radi zaustavljanja širenja Campylobacter redovito zanemarivana od strane radnika, što Faccenda odbacuje.

 

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook