SDS poručio SNSD-u

Širite lažne optužbe i pokušavate zamesti tragove!

Front23.07.14, 20:26h

Širite lažne optužbe i pokušavate zamesti tragove!
SDS navodi da se zalažemo da svi ugovori budu javni, „a ne pogodbom u četiri oka ili preko fantomskih kompanija s egzotičnih mjesta, kao što je slučaj izmirenja duga RS-a prema zdravstvenim ustanovama Srbije, gdje imamo situaciju da se preko Maršalskih ostrva vršila transakcija“

 

Srpska demokratska stranka (SDS) optužila je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da, umjesto da sam utvrđuje nepravilnosti koje su zdravstvo u RS-u dovele u kolaps, „samo širi lažne optužbe i pokušava zamesti tragove“.

 

Tvrde da današnje saopćenje SNSD-a jasno pokazuje da nešto kriju.

 

- Svaka afera treba biti ispitana i svako ko se bavi kriminalnim radnjama treba da odgovara. Stanje u zdravstvu je poznato građanima RS-a, kao i brojne afere koje su počinili Dodikovi kumovi (Škrbić, Kljajčin...) - tvrdi ova opoziciona stranka.

 

SDS navodi da se zalažemo da svi ugovori budu javni, „a ne pogodbom u četiri oka ili preko fantomskih kompanija s egzotičnih mjesta, kao što je slučaj izmirenja duga RS-a prema zdravstvenim ustanovama Srbije, gdje imamo situaciju da se preko Maršalskih ostrva vršila transakcija“.

 

Prethodno je SNSD saopćio da je farsa oko prijave SDS-a Tužilaštvu Republike Srbije običan politički pamflet, „s jasnim ciljem da održi lažnu priču o zloupotrebama u zdravstvu RS-a“.

 

Međusobne optužbe ovih dviju stranaka uslijedile su nakon što je jučer lider SDS-a Mladen Bosić ustvrdio da ima infomacije da se srbijansko Tužilaštvo za organizirani kriminal zainteresovalo za, po tvrdnjama te stranke, sporni ugovor o izmirenju duga Republike Srpske prema Srbiji za zdravstvene usluge.

 

Iz SNSD-a su naveli da Fond zdravstvenog osiguranja prilikom izmirenja duga prema zdravstvenim ustanovama u Srbiji nije oštećen, već naprotiv, kako navode, plaćen je manji iznos nego što je bio stvarni dug prema Srbiji, a to su prihvatile i Vlada Srbije kao i tamošnje institucije.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook