NEMA MIRA

Proruski separatisti oborili dva ukrajinska borbena aviona

Hronika23.07.14, 14:46h

Proruski separatisti oborili dva ukrajinska borbena aviona
Pro-ruski separatisti srušili su dva ukrajinska vojna aviona, potvrdio je glasnogovornik ukrajinskih vojnih snaga

Avioni su oboreni blizu Savur Mogilije na istoku Ukrajine, potvrdio je glasnogovornik.  Piloti su se prije pada zrakoplova katapultirali, potvrdili su iz ukrajinske vojske. Međutim, nije poznato u kojem su piloti stanju.
 

Protuzračna obrana oborila je ukrajinske zrakoplove na putu sa zadatka blizu rusko-ukrajinske granice.
 

Rušenje aviona stiže samo nekoliko sati nakon što su crne kutije iz srušenog malezijskog Boinga stigle u Veliku Britaniju i otprilike u isto vrijeme kada je u Nizozemsku sletio prvi zrakoplov s posmrtnim ostacima žrtava iz srušenog zrakoplova Malaysia Airlinesa.
 

Malezijski službenicu, koji su u utorak rano ujutro od proruskih separatista preuzeli crne kutije srušenog zrakoplova, predali su ih tijekom dana nizozemskom povjerenstvu za sigurnost koje predvodi međunarodnu istragu, s obzirom da je među stradalim putnicima bilo više od dvije trećine Nizozemaca. Nizozemske vlasti zatražile su u međuvremenu od Velike Britanije da u njezinom uredu za zrakoplovne nesreće u Farnboroughu na jugu Engleske budu izvučeni podaci iz crnih kutija NH17 za potrebe međunarodne istrage, na što je Britanija pristala.
 

Očekuje se da bi podaci iz crnih kutija mogli rasvijetliti optužbe Zapada da je putnički zrakoplov srušen ruskom raketom zemlja-zrak ispaljenom s područja pod kontrolom proruskih separatista.
 

Australski premijer Tony Abbott, čiji se državljani također nalaze na listi poginulih, upozorio je u međuvremenu u srijedu da još uvijek nije jasno koliko je tijela iz srušenog malezijskog aviona dopremljeno u Harkiv, otkuda bi trebali u srijedu biti transportirani u Nizozemsku, te koliko je još ostataka poginulih na mjestu nesreće.
 

'Vrlo je moguće da se mnoga tijela još uvijek nalaze tamo, na otvorenome, pod europskim ljetnim suncem, izloženi utjecaju vrućine i divljim životinjama', upozorio je australski premijer pozvavši da se ostaci poginulih čim prije prenesu s lica mjesta koje se nalazi u zoni pod kontrolom proruskih pobunjenika.

 

 

(tportal/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook